RaboResearch - Economisch Onderzoek

Onze onderzoekers

RaboResearch - Economisch Onderzoek is de economische denktank van de Rabobank. Twee specialistische onderzoeksteams volgen, analyseren en voorspellen economische ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Daarover publiceren zij met grote regelmaat. Al deze publicaties kunt u vinden op deze website. 

RaboResearch Nederland analyseert en voorspelt de conjuncturele ontwikkelingen in Nederland. Daarbij kijkt het niet alleen naar de dag van morgen, maar ook naar economische ontwikkelingen op de (middel-)lange termijn. Dit onderzoek resulteert in beschrijvingen en voorspellingen van of scenario's voor economische grootheden. Speerpunten daarbij zijn de Nederlandse woningmarkt, de arbeidsmarkt, de overheidsfinanciën, de financiële sector en demografische en regionaal-economische ontwikkelingen.

RaboResearch Global Economics & Markets analyseert en voorspelt de economische ontwikkelingen in de wereld buiten Nederland en stelt voor relevante landen risicoclassificaties op ten behoeve van het beheersen van de schaal en concentratie van de landenrisico's die de Rabobank loopt. De economische en landenrisicoanalyses slaan neer in interne en externe rapporten. Daarnaast stelt het team landen- en soevereine risico's en ratings vast en doet het voorstellen voor landen- en overheidslimieten aan de LandenRisicoCommissie/Country Limit Committee (CLC) en geeft het de CLC advies over specifieke kredietaanvragen.

De resultaten van onderzoek komen terug in interne notities en externe studies, columns en artikelen in dag-, opinie- en vakbladen, in- en externe lezingen en gastcolleges. Ook hebben onze economen veelvuldig contact met de pers. Reguliere publicaties zijn onder meer het Economisch Kwartaalbericht, de Visie op 20xx, het Kwartaalbericht Woningmarkt, Conjunctuurbeelden, Landenrapporten en de MKB Regio Top 40.

Financial Markets Research

RaboResearch - Economisch Onderzoek werkt nauw samen met de collega’s van Financial Markets Research (FMR). Het FMR-team voorziet zakelijke klanten van relevante informatie en analyses ter ondersteuning van hun besluitvorming op het gebied van risicobeheer en beleggingen. De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde: macro-economie, rente (Govvies, SSA), valutahandel en bedrijfsobligaties (Financials, Corporates, ABS). De analisten en strategen zijn gevestigd in dealingrooms in Utrecht, Londen, Hongkong, New York en Sao Paolo. Van de volgende FMR-collega’s verschijnen met enige regelmaat bijdrages op deze website: Elwin de Groot, Jan Lambregts en Michael Every. Bezoek de website van FMR.