RaboResearch - Economisch Onderzoek

Onderstaande inhoud en links zijn verouderd. Bekijk onze Visie op 2018.

 

 

30 november 2016

Onzekere economische vooruitzichten vragen om robuust beleid

De mondiale economische ontwikkelingen zijn, net als voorgaande jaren, behoorlijk onzeker. Geopolitieke onzekerheid, verkiezingen in verschillende Europese landen en de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten zijn een paar van die onzekerheden. Een gematigde groei van de wereldeconomie is daarbij het meest waarschijnlijke scenario. Tegen die internationale onzekere achtergronden zijn drie scenario’s gemaakt voor Nederland voor de periode tot en met 2023.

Dat en meer staat in onze Visie op 2017.

Visie op 2017 en verder: Nederland
De Nederlandse economie groeit in 2017 naar verwachting met 1,8 procent. De Nederlandse economie bevindt zich op een kruispunt, net als de wereldeconomie. De onzekerheden bevinden zich zowel aan de vraagkant als aan de aanbodkant van de economie. Komen we in een situatie van langdurige onderbesteding door bijvoorbeeld deglobalisering of leidt snelle technologische vooruitgang tot nieuwe economische bloei? Die onzekerheden zijn verwerkt in drie scenario’s: Doormodderen, Vierde Industriële Revolutie en Deglobalisering.

Visie op 2017: de wereldeconomie in het Trump-tijdperk
De wereldeconomie groeit al jaren gematigd met circa 3 procent. Ook voor de komende jaren verwachten we soortgelijke groeicijfers. Wel heeft de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten de wereldwijde onzekerheid enorm vergroot.

Visie op 2017: financiële markten
Is er nog wel een ‘weg terug’ voor de financiële markten, of leiden Brexit en Trump tot enorme volatiliteit? De economie blijft sputteren en de politieke onzekerheid is groot.

Column - Een vergrijzend, vastzittend systeem
Het jaar 2017 is nog niet begonnen of de voor volgend jaar gehoopte koopkrachtstijging in Nederland is verdampt door hogere zorg- en pensioenpremies. Het toont eens te meer aan dat collectieve arrangementen de portemonnee van burgers in een wurggreep hebben.

Infographic 

Infographic Visie op 2017

Video's

Blik op de Nederlandse economie
Hans Stegeman geeft een toelichting bij de economische vooruitzichten voor Nederland, zoals beschreven in de Visie op 2017.

Blik op de mondiale economie
Wim Boonstra geeft een toelichting bij de internationale economische vooruitzichten, zoals beschreven in de Visie op 2017.

Blik op de financiële markten
Elwin de Groot geeft een toelichting bij de vooruitzichten voor de financiële markten, zoals beschreven in de Visie op 2017.