Column
We mogen onszelf meer gunnen
De Nederlandse en Duitse overheden hebben ruimte om meer te investeren. Dat verhoogt de levensstandaard in beide landen.
Column
De Nederlandse en Duitse overheden hebben ruimte om meer te investeren. Dat verhoogt de levensstandaard in beide landen.
Themabericht
De Nederlandse en de Duitse overheid hebben ruimte om meer uit te geven. Zeker in Duitsland zijn de publieke investeringen laag en kan meer worden uitgegeven aan onderwijs en infrastructuur. Nederlandse investeringen moeten gericht zijn op innovatie.
Economisch commentaar Engelstalige versie
Zonder nieuw kabinet stonden er dit jaar in de Miljoenennota dit jaar geen ingrijpende veranderingen, maar dit betekent niet dat alles bij het oude blijft. De belangrijkste punten op een rij.
Economisch Kwartaalbericht Engelstalige versie
De Nederlandse economie groeit dit jaar met 3,3 procent en volgend jaar met 2,4 procent. Door de ruime arbeidsmarkt stijgen de lonen nog niet navenant. Ook is actie gewenst om de groei na 2018 op peil te houden.
Column
De keerzijde van ons handelsgedreven overschot is dat we net als de Duitsers veel sparen in het buitenland. De vraag is of we hier wel beter van worden en of we dit niet beter in eigen land kunnen investeren of uitgeven.
Special
Duitsland en Nederland verdienen dankzij hun concurrentiepositie veel geld in het buitenland maar geven dit niet in eigen land uit. In Duitsland lijkt er sprake van overmatig sparen bij huishoudens, bedrijven en de overheid; in Nederland sparen met name bedrijven.
Economisch commentaar
De gemiddelde werkende is steeds ouder, al verschilt het tempo van vergrijzing per bedrijfstak. Een hoofdpijndossier voor werkgevers? Of biedt vergrijzing ook kansen?
Themabericht
De woningmarkt verschilt altijd al van regio tot regio. Toch is de duidelijke scheiding tussen de Randstad en de rest van het land een nieuwe fenomeen. De hoofdstad Amsterdam neemt bij deze ontwikkeling een uitzonderlijke positie in.