RaboResearch - Economisch Onderzoek

Column

“Overigens ben ik van mening…”

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam. Aan deze Latijnse kreet van de Romeinse senator Cato Maior moest ik de afgelopen tijd regelmatig denken. Al moet ik bekennen dat ik de exacte formulering wel moest opzoeken. Letterlijk betekent de uitspraak…

Column

Garantiegegoochel

Al geruime tijd zijn pensioenfondsen in overleg met Nederlandse banken en de overheid om meer te investeren in de Nederlandse economie.

Column

Geen daden maar woorden

De voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke, moet hebben geweten dat zijn woorden impact zouden hebben op de financiële markten toen hij in mei aangaf. Die impact bleek enorm.

Column

Het einde van een Nederlandse gewoonte

Mijn wooncarrière past in een typisch Nederlands gebruik: Jong een huis kopen en dan steeds groter wonen. Aan deze gewoonte lijkt nu een eind te komen. En dat is helemaal niet erg. Als er een alternatief komt voor een koopwoning tenminste.

Landenrapport

Country Report Switzerland (Engelstalig)

The Swiss economy will outperform its Eurozone peers through 2013. Past currency appreciation still generates deflationary pressures, keeping headline inflation in negative territory through 2013. The main risk is that of overvalued house prices.

Conjunctuurbeeld Engelstalige versie

Nederland: zwakte alom

De recessie duurde in 13K2 waarschijnlijk voort. Zorgelijk is dat naast de krimp van de particuliere consumptie ook de uitvoer in april verder daalde. De werkloosheid liep in mei verder op, zij het iets minder snel dan in de voorgaande maanden.

Conjunctuurbeeld Engelstalige versie

Spanje: lichtpuntjes dienen zich geleidelijk aan

De lichtpuntjes voor de Spaanse economie worden geleidelijk sterker. In mei en juni zijn diverse stemmingsindicatoren gestegen. Daarnaast zorgt het twee jaar uitstel van de begrotingsdoelstellingen ervoor dat er niet extra hoeft te worden bezuinigd.

Conjunctuurbeeld

Emerging Markets: weak external demand (Engelstalig)

Struggling with weak external demand, many emerging markets are showing relatively weak economic growth. However, in others, strong domestic demand, private or public, is pushing growth to relatively strong levels.