RaboResearch - Economisch Onderzoek

Themabericht

Argentina, ten years on (Engelstalig)

24 December 2011 marks the 10th anniversary of Argentina’s dramatic sovereign default. Ten years later, it seems that Argentina is in a much healthier state. We explain what is behind this 'miracle' and conclude that the boom is coming to an end.

Column

The continent is isolated

Met een verminderde Britse invloed maakt de Europese Unie wellicht een draai in een meer protectionistische richting, wat voor een handelsnatie als de onze een zeer slechte zaak zou zijn.

Column

De euro wordt weer gered!

November was de maand van de machtswisselingen in Zuid-Europa. Desondanks wordt december de maand van het (opnieuw) redden van de euro op een –wegens succes geprolongeerde (?!)– ‘top der toppen’ op 8-9 december. Ik merk dat de gelatenheid bij mij een beetje toe begint te slaan.

Conjunctuurbeeld Engelstalige versie

Conjunctuurbeeld Italië

Mario Monti heeft als nieuwe Premier van Italië de zware taak om het begrotingstekort te verlagen en structurele hervormingen door te voeren terwijl de economie terugvalt in recessie.

Conjunctuurbeeld Engelstalige versie

Conjunctuurbeeld Duitsland

De Duitse groei in 11K3 (+0,5% k-o-k) laat eens te meer haar economisch kracht zien. Particuliere consumptie kende de grootste bijdrage aan het groeicijfer. Er zijn signalen dat betere macro condities consumenten aansporen te gaan consumeren.

Conjunctuurbeeld Engelstalige versie

Conjunctuurbeeld België

Bijna anderhalf jaar na de verkiezingen is er eindelijk sprake van een politieke doorbraak. Met de aankondiging van forse bezuinigingen in 2012 hoopt de nieuwe regering orde op zaken te stellen in de begroting en het vertrouwen te herstellen.

Themabericht

Consequences financial transaction tax (Engelstalig)

The financial crisis has led to increased interest in a financial transaction tax (FTT). However, such a tax has been the subject of controversy for decades. This Special Report looks at the expected effects of a FTT.

Landenrapport

Rwanda (Country report) (Engelstalig)

With modest inflation and a stable currency, the prospects for Rwanda’s economy remain favorable. However, social unrest could arise resulting from the authoritarian regime of president Kagame.