Column
Vergrijzend Nederland heeft een Wopke-fonds hard nodig
De vergrijzing gaat er in Nederland en Duitsland flink inhakken. Om toch nog economische groei te realiseren moet er in beiden landen flink worden geïnvesteerd in R&D en onderwijs.
Column
De vergrijzing gaat er in Nederland en Duitsland flink inhakken. Om toch nog economische groei te realiseren moet er in beiden landen flink worden geïnvesteerd in R&D en onderwijs.
Special
Economische groei wordt op lange termijn bepaald door de groei van arbeid, kapitaal en totale factorproductiviteit (TFP). De bbp-groei is gemiddeld 1,0 procent. Arbeid draagt tot 2030 gemiddeld negatief bij aan de groei; kapitaal en TFP positief. Voor die laatste zijn investeringen in kennis en innovatie cruciaal.
Themabericht
Structurele investeringen in innovatie en onderwijs zijn hard nodig om de stagnerende arbeidsproductiviteitsgroei van de Nederlandse economie te keren. Het rendement van deze investeringen is substantieel: 50 miljard euro aan extra investeringen leidt tot 80 miljard euro aan extra toegevoegde waarde op de lange termijn.
Column
Koopkrachtplaatjes,.. zelfs de minister-president geeft aan ze “verschrikkelijk” te vinden, maar tegelijkertijd heeft het kabinet wel aan allerlei toeslagen zitten sleutelen om de middeninkomens te steunen. Maar zijn de middeninkomens überhaupt wel geholpen met al dat gestuur op koopkracht?
Infographic
Infographic bij het Economisch Kwartaalbericht van september 2019.
Special Engelstalige versie
Uit onze analyse blijkt dat de Verenigde Staten naar verhouding meer last heeft van verstoringen in de bilaterale waardeketen dan China. Daarnaast hebben derde landen zoals Nederland indirect ook last van een verdere escalatie doordat zij actief zijn in dezelfde waardeketen.
Column
In twee derde van de Nederlandse bedrijfstakken die blootstaan aan internationale concurrentie is de loonruimte –de arbeidsproductiviteitsgroei minus de groei van de reële loonkosten– een stuk kleiner wanneer rekening wordt gehouden met de ontwikkelingen bij de internationale top in die bedrijfstak.
Themabericht
In de meeste Nederlandse bedrijfstakken die blootstaan aan internationale concurrentie is de loonruimte –de arbeidsproductiviteitsgroei minus de groei van de reële loonkosten– een stuk kleiner wanneer rekening wordt gehouden met de ontwikkelingen bij de internationale top in die bedrijfstak (de frontier).
Infographic
Infographic bij het Economisch Kwartaalbericht van juni 2019.
Infographic
Infographic bij het Economisch Kwartaalbericht van maart 2019.
Column
Paul Romer ontvangt de Nobelprijs voor Economie voor zijn bijdrage aan de endogene groeitheorie en dat is meer dan terecht. Economen en economische bureaus kunnen vandaag de dag namelijk nog steeds veel leren van het werk dat Romer bijna drie decennia geleden gepubliceerde.
Special
De gevolgen van een eventuele volledige handelsoorlog op de Nederlandse economie zijn significant: de schade kan oplopen tot 20 miljard euro aan misgelopen groei. Dit komt vooral door een veel lagere uitvoer.
Special
Driven by animosity vis-à-vis German cars and a sense of non-reciprocity by the EU on lower car tariffs, US President Trump is expected in the next few weeks to decide on whether the US will impose trade tariffs on cars. We assess the possible impact.
Column
Toenemende geopolitieke spanningen kunnen via een hogere olieprijs onze koopkracht raken. Dit is een extra reden voor een versnelling van de energietransitie.