RaboResearch - Economisch Onderzoek

Column

Besparen, besparen, besparen!

Veel mensen zijn bekend met het mantra ‘bouwen, bouwen, bouwen’, dat slaat op het bijbouwen van meer woningen om de oververhitte huizenmarkt af te laten koelen. Minder bekend echter zijn mensen met het mantra ‘besparen, besparen, besparen’, dat gaat over het besparen van energie. En dat is vreemd, aangezien we midden in een energiecrisis zitten.

Economisch commentaar

De rol van biogas en groen gas in een klimaatneutraal energiesysteem

Nederland zit middenin een transitie naar een klimaatneutraal energiesysteem. Er is veel aandacht voor de rol van CO₂-arme elektriciteit, maar in het energiesysteem van de toekomst zijn ook CO₂-arme brandstoffen nodig. Een deel van die brandstoffen komt in de vorm van biogas. De productie hiervan moet tussen 2022 en 2030 vernegenvoudigen, maar er is nog wel een aantal aandachtspunten bij investeringen in nieuwe productiefaciliteiten.

Column

Too much is not enough

Tijdens het lezen van de Miljoenennota spookte een zinnetje uit het nummer Oh no! Bruno! van de Canadese punkrockband Nomeansno door mijn hoofd: too much is not enough. Deze vijf woorden vatten de Miljoenennota wat mij betreft namelijk perfect samen.