RaboResearch - Economisch Onderzoek

Economisch Kwartaalbericht

Beren op de weg, maar eurozone blijft op stoom in 2017

De economie van de eurozone blijft op stoom in 2017 en 2018. Er heerst in 2017 nog onzekerheid door een volle politieke agenda. Er zijn ook opwaartse risico’s: groei kan positief verassen en lonen kunnen harder groeien dan verwacht.

Economisch Kwartaalbericht

Eurozone: groei blijkt veerkrachtig, maar houdt niet over

We verwachten economische groei van 1½ procent in 2016. Voor 2017 verwachten we een lichte vertraging naar 1¼ procent, onder andere door de impact van Brexit. Verdere hervormingen blijven noodzakelijk, maar de politieke risico’s stapelen zich op.

Economisch Kwartaalbericht

Eurozone Uitgelicht

In het hoofdstuk 'Eurozone: een door consumptie gedreven herstel' beschrijven we het economische beeld voor de eurozone als geheel. Dit is de resultante van onze economische analyse van de ontwikkelingen in de grotere eurolanden. In onderstaande teksten lichten we deze analyses separaat toe.

Themabericht

Griekenland: een Grexit is geen reële optie

Een Grexit is rationeel gezien geen logische optie. Het is te kostbaar voor alle betrokken partijen. Onderliggend blijft de hoge schuldenlast een probleem. Wij pleiten daarom voor een herstructurering op termijn in ruil voor verdere hervormingen.

Economisch commentaar

Eurozone: fragiel herstel ja, paniek nee

De afgelopen weken was er sprake van een duidelijke verslechtering van het sentiment op de financiële markten. In deze publicatie kijken wij in meer detail naar recente economische data van de vier grootste eurozone lidstaten.

Special

De zin en onzin van de ‘output gap’

In beleidsdiscussies wordt veel gebruik gemaakt van de ‘output gap’. In dit rapport leggen we uit welke onzekerheden er zijn rondom de schatting hiervan en hoe dit kan leiden tot foutieve beleidsadviezen. Bij gebruik ervan is voorzichtigheid geboden.

Column

Half instrumentarium maakt beleid voeren lastig

De Europese Centrale Bank (ECB) is opgericht in de geest van de Deutsche Bundesbank. Dat wil zeggen, onafhankelijk van de dagelijkse politiek en met een eenduidig mandaat: zorgen voor prijsstabiliteit. Duitsland heeft in de afgelopen eeuw enkele malen een serieuze hyperinflatie meegemaakt.

Column

Van zieke man naar grote monsieur

Terwijl de wereldeconomie –ook die van Europa– aarzelend uit het dal klimt, blijft Frankrijk achter. De Franse economische groei zal dit jaar naar verwachting maar de helft zijn van die van Duitsland.

Economisch commentaar

Duitsland: slecht uiteinde, sterk begin

De Duitse economie is in het vierde kwartaal van 2012 met 0,6% gekrompen door een forse teruggang in de buitenlandse vraag naar Duitse goederen. Stemmingsindicatoren wijzen op een herstel van de economie in 2013.

Special

Political risks in the eurozone (Special) (Engelstalig)

The eurozone's south is implementing austerity measures while the north is buying them the time to do so. Economic issues are usually extensively discussed. But what are the political risks that might render this strategy unfeasible?

Economisch Kwartaalbericht

Focus: The grass is greener to the East (Engelstalig)

As a result of its open character, the Dutch economy fluctuates along with the international economic cycle. The Netherlands is now again in recession, while GDP in Germany continues to grow. Is the grass greener in the East?

Economisch Kwartaalbericht

Rente en Valuta (uit Econ. Kwartaalbericht)

De bancaire fundingmarkten laten voorzichtig herstel zien en de rentes op Spaans en Italiaans overheidspapier zijn sterk gedaald. De grote vraag is of de LTRO’s bijdragen aan een stucturele oplossing van de Europese schuldencrisis.

Economisch commentaar

Did Germany's GDP contract in 11Q4? (Engelstalig)

November’s industrial production figure has been interpreted by some as proof that Germany’s economy dipped into the red in the final quarter of 2011. We still believe a recession is not a done deal yet.

Economisch commentaar

Germany: Is recession a done deal? (Engelstalig)

Some have taken Germany’s recent annual growth figure (3%) as a sign that the economy has contracted by 0.2%-0.3% in 11Q4. But this will only hold true if the data on the first three quarters are not revised, which may well be the case.