Themabericht
Nederlanders willen minder uitgeven als rondkomen niet lukt
De hoge inflatie heeft impact op de portemonnee van huishoudens. Hoe zouden Nederlanders hun financiën weer in balans brengen als rondkomen niet zou lukken?
Themabericht
De hoge inflatie heeft impact op de portemonnee van huishoudens. Hoe zouden Nederlanders hun financiën weer in balans brengen als rondkomen niet zou lukken?
Themabericht
Vergeleken met andere landen doet de Nederlandse industrie het goed. Dit komt deels door de sectorstructuur en deels door de goede prestatie van vooral de machinebouw.
Themabericht
Een sterke stijging van het algemene prijspeil kan de koopkracht van huishoudens uithollen en de winsten van bedrijven aantasten. In deze maandelijkse inflatiemonitor voor de Nederlandse economie leggen we de inflatiecijfers uit en presenteren we onze inflatieverwachtingen. Voor meer technische informatie verwijzen we naar de laatste paragraaf van deze publicatie.
Themabericht
Verduurzaming van woningen staat door de energiecrisis volop in de aandacht. In theorie verbruikt een huishouden in een woning met label A veel minder energie dan in een woning met label G, maar hoe pakt dit in de praktijk uit? En welke andere factoren bepalen het energieverbruik?
Themabericht
De EU wil in 2030 dertig miljoen elektrische auto's op de weg. De vraag is of dat doel realistisch is.
Themabericht
Recent vlogen werkgevers- en werknemersorganisaties elkaar in de haren over de hoogte van loonafspraken. Ook de politiek ging zich ermee bemoeien, maar was dat nou wel verstandig?
Themabericht
Net als vorig jaar hebben we gekeken naar de ontwikkeling van brede welvaart in de Achterhoek en deze vergeleken met de ontwikkeling van brede welvaart elders in het land. Uit onze brede welvaartsenquête blijkt dat in de Achterhoek de brede welvaart afgelopen jaar op peil is gebleven, terwijl de brede welvaart elders in het land is gedaald.
Themabericht
Hoe langer een hoog inflatietempo volhoudt, hoe pijnlijker de remedie. Na de jaren zeventig was een diepe mondiale recessie nodig om het inflatiemonster te bezweren. Het valt te hopen dat de monetaire autoriteiten het ditmaal niet zover laten komen.
Themabericht
Vooral sinds 2015 is het benodigde inkomen om een doorsnee starterswoning te kopen veel sterker gestegen dan de inkomens zelf. Oorzaken zijn de aanscherping van de financieringsnormen na de financiële crisis en de achterblijvende nieuwbouw.
Themabericht
Door de hogere rente en de afkoelende economie daalt de woningbouwproductie de komende jaren waarschijnlijk. Hierdoor wordt de huizenmarkt nog ontoegankelijker.
Themabericht
In dit onderzoek laten we zien dat Nederlanders die vaker over geldzaken praten, meer geneigd zijn om financiële problemen en twijfels over geldzaken te bespreken.
Themabericht
De inflatie en hoge energiekosten vinden Nederlanders gemakkelijker om over te praten dan persoonlijkere geldzaken zoals financiële zorgen en of het lukt om rond te komen.
Themabericht
De brede welvaart in Zuid-Holland behoort tot de laagste van het land en is het afgelopen jaar bovendien gedaald. Door in te gaan op de dimensies van brede welvaart en regionale verschillen binnen de provincie worden handvatten voor beleid geboden.
Themabericht
Werklozen en mensen met een laag inkomen hebben een veel lagere brede welvaart dan de gemiddelde Nederlander. Daardoor zijn zij kwetsbaarder voor stapeling van problemen.
Themabericht
Nederlanders zijn er het afgelopen jaar in brede welvaart op achteruit gegaan. De achteruitgang is te zien op alle dimensies van brede welvaart, uitgezonderd de dimensie baanzekerheid. De grootste afname in brede welvaart zien we bij werklozen en mensen met een laag inkomen.