Column
Kernenergie heeft de wind mee, dus Borssele blijft open
Kernenergie heeft de wind in de rug. Begrijpelijk, als je bedenkt dat het complexe klimaatprobleem is platgeslagen tot één meetbaar doel: het verminderen van de CO2-uitstoot.
Column
Kernenergie heeft de wind in de rug. Begrijpelijk, als je bedenkt dat het complexe klimaatprobleem is platgeslagen tot één meetbaar doel: het verminderen van de CO2-uitstoot.
Column
De populariteit van duurzaam beleggen groeit. Maar het ene groen is het andere niet. Daarom moeten groene fondsmanagers hun investeringen straks langs de groene meetlat leggen van de Europese Commissie. Maar de eerste rapportages gaan waarschijnlijk geen fraai gezicht worden.
Column
We staren ons vaak blind op de grote bedrijven als we het hebben over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar juist kleinere bedrijven hebben het daarmee moeilijk, vooral tijdens de coronacrisis. En zonder duurzaam mkb hebben wij geen duurzame economie.
Column
Bedrijven hebben nu steun nodig om de coronacrisis te overleven, maar dat wil niet zeggen dat de opgave om toekomstbestendig te worden is verdwenen. Het is daarom belangrijk om de nationale klimaat- en investeringsplannen te blijven uitvoeren.
Column
De roep om onze herstelgelden groen te besteden wordt luider. Hiervoor heeft de EU een taxonomie voor duurzaamheid opgesteld. Op deze manier zetten we een grote stap in de richting van een duurzame, circulaire economie.
Column
Vanaf 1 april wordt roken een stuk duurder. Een belangrijke maatregel om ervoor te zorgen dat kinderen niet beginnen en een extra zetje voor volwassenen om te stoppen met roken. Al is dat nog niet zo eenvoudig.
Column
Bedrijven en mensen zijn doordrongen van het klimaatprobleem en willen best hun gedrag aanpassen. Maar met welke actie ben je het meest duurzaam bezig? Daar moet meer duidelijkheid over komen, schrijft Rabobank-econoom Alexandra Dumitru.
Column
Vooral de hoogste inkomens verhuizen nog naar relatief dure ‘groene’ nieuwbouwhuizen; lagere inkomens haken steeds meer af. De grote uitdaging van dit decennium is om betaalbare energiezuinige huizen te bouwen, op duurzame wijze.
Column
Koopkrachtplaatjes: welke groepen gaan er in koopkracht op vooruit of achteruit? Maar de plaatjes bieden schijnzekerheid en leiden alleen maar tot een te complex belastingstelsel. Het is hoog tijd om de dominantie van de koopkrachthobby te temperen door met een beter alternatief te komen: kanskracht.
Column
Misvattingen en onduidelijkheden dragen bij aan de grote kloof tussen de groene ambities voor de woningmarkt en het trage verduurzamingstempo. Om deze kloof te beslechten moeten overheden huiseigenaren beter informeren en meer duidelijkheid geven.
Column
De economische groei vertraagt. En voor de toekomst is een lagere trendgroei te verwachten. Ook stuit de economische productie op de grenzen van het herstelvermogen van de natuur. Deze beperkingen dagen uit tot creatieve oplossingen en hopelijk zo tot een duurzame vooruitgang.
Column
Nederlandse bedrijven blijven ten opzichte van andere Europese landen achter wat betreft groene innovaties. Juist die innovaties die nodig zijn om ook in de toekomst een sterke concurrentiepositie te hebben. Want ons huidig concurrentiemodel is erg energie- en grondstofintensief.
Column
Prefab bouwen is gunstig voor de bouwsector, de woningmarkt én het milieu. De omschakeling naar prefab bouwen gaat vaak gepaard met hoge investeringen. De investeringsbereidheid neemt af vanwege de beleidsonzekerheid rond de stikstof- en PFAS-problematiek. Het kabinet is aan zet om de kou uit de lucht te halen en de bouwsector uit deze impasse te helpen.
Column
De huidige problemen met stikstof, CO2 en tekorten aan leraren en verpleegkundigen komen niet als een verrassing. De problemen waren te voorzien en vragen om duidelijke beleidskeuzes met een langetermijnvisie.
Column
De Nederlandse regering wil werk maken van waterstof. Helaas mist het huidige beleid iets fundamenteels om daarmee verder te komen, schrijft Rabo-econoom Otto Raspe.