RaboResearch - Economisch Onderzoek

Themabericht

Waar in de wereld moet je zijn als ondernemer?

Investeren in het buitenland is een complexe aangelegenheid. Met behulp van deze keuzegids kunnen ondernemers beter beslissen in welke landen ze investeren.

Themabericht Engelstalige versie

De impact van Blockchain op handelsfinanciering

Met Blockchain worden transacties automatisch en veilig gecontroleerd en uitgevoerd. Blockchain biedt daarmee kansen om handel goedkoper en met minder risico’s te financieren. Tegelijkertijd blijven banken belangrijk voor handelsfinanciering.

Special

Achtergrondstudie optimale vormgeving belastingen op kapitaal

Deze publicatie is een achtergrondstudie over de belastingen op kapitaal. Het geeft een blauwdruk van de economisch optimale vormgeving van belastingen op inkomen op kapitaal en van de vennootschapsbelasting.

Column

We mogen onszelf meer gunnen

De Nederlandse en Duitse overheden hebben ruimte om meer te investeren. Dat verhoogt de levensstandaard in beide landen.

Themabericht

Nederlandse en Duitse overheden moeten meer uitgeven

De Nederlandse en de Duitse overheid hebben ruimte om meer uit te geven. Zeker in Duitsland zijn de publieke investeringen laag en kan meer worden uitgegeven aan onderwijs en infrastructuur. Nederlandse investeringen moeten gericht zijn op innovatie.

Column

Sparen is een deugd, maar niet als iedereen het doet

De keerzijde van ons handelsgedreven overschot is dat we net als de Duitsers veel sparen in het buitenland. De vraag is of we hier wel beter van worden en of we dit niet beter in eigen land kunnen investeren of uitgeven.

Special

Nederland en Duitsland sparen veel, maar waarom eigenlijk?

Duitsland en Nederland verdienen dankzij hun concurrentiepositie veel geld in het buitenland maar geven dit niet in eigen land uit. In Duitsland lijkt er sprake van overmatig sparen bij huishoudens, bedrijven en de overheid; in Nederland sparen met name bedrijven.