Column
Column Wim Boonstra in het Financieele Dagblad 16-12-2010
Column
Het zal slechts weinigen zijn ontgaan dat onze pensioenfondsen in zwaar weer verkeren. Door een combinatie van factoren zijn de dekkingsgraden in het algemeen fors gedaald. Ook de fondsen die nog niet in de gevarenzone zitten, zien de bui al hangen.
Column
Jaren geleden was er een reclamespotje met als thema ‘het komt altijd onverwacht’. Daarbij hoorde dan een animatie van een badende man, die opeens een haai in zijn badkuip had zitten. Een beetje als de discussies over onze pensioenfondsen.
Column
Zure calvinisten. Dat zijn volgens de heer Kessler de mensen die vraagtekens plaatsen bij het grote enthousiasme van de regering om het WK voetbal naar Nederland te halen.
Column
Alweer ruim anderhalve maand is de formatie bezig en er is bepaald nog geen zicht op de vorming van een nieuw kabinet. Het is weer de tijd van het breken van al te riante beloftes aan de kiezers en het sluiten van de benodigde compromissen.
Column
Sinds medio 1960 heeft Nederland een forse stroom aardgasbaten. Anders dan Noorwegen, dat de olie-inkomsten direct in een apart fonds voor later opzij heeft gezet, stromen in Nederland de aardgasbaten rechtst reeks in de overheidsbegroting.
Column
De verkiezingen zijn achter de rug. Nu moet dus concrete invulling worden gegeven aan alle verkiezingsslogans. De politici die hebben geroepen dat zij zouden bezuinigen met het terugdringen van het aantal ambtenaren moeten dit nu waar gaan maken.
Column
De overheidsfinanciën in ons eigen land verkeren in een niet al te beste staat. Onder de pakkende kop ‘Leenland Nederland’ stelde NRC Handelsblad: ‘Bezuinigingen zijn nodig voor de reputatie op de obligatiemarkten… Nederland leeft op de pof...’
Column
De Tweede Kamer sprak zich onlangs uit voor de invoering van een strafbelasting voor banken. Daarmee komt de Kamer tegemoet aan de nog steeds levende volkswoede tegen de banken. Het is een slecht idee. Het is niet eerlijk en het is niet goed uitvoerbaar.
Column
Langzaam maar zeker sijpelen de eerste plannen van de politieke partijen door. Vooral bezuinigingsplannen. Na de verkiezingen op 9 juni aanstaande moet immers een kabinet worden gevormd dat uitzicht biedt op herstel van de overheidsfinanciën.
Economisch Kwartaalbericht
De val van het kabinet kon volgens velen op geen ongelukkiger moment komen. Met een economie die moeizaam uit een recessie opkrabbelt, een oplopende werkloosheid en overheidsfinanciën die dringend sanering behoeven is het duidelijk dat beleidsmatige daadkracht vereist is.
Column
Ons land heeft net de ergste recessie uit de recente geschiedenis achter de rug. Weliswaar zitten we nog opgescheept met de nasleep, maar de blik is weer voorwaarts gericht. Oké, eerst even de verkiezingen, maar dan gaan we ook weer vooruit.