Column
Ons land is met Europa vervlochten
Nederland is één van de zes landen die zich oprichter van de EU mag noemen. Ons land was er vanaf het begin bij. Het heeft in veel opzichten voorop gelopen. Waarom zou ons land ooit uit de EU willen?
Column
Nederland is één van de zes landen die zich oprichter van de EU mag noemen. Ons land was er vanaf het begin bij. Het heeft in veel opzichten voorop gelopen. Waarom zou ons land ooit uit de EU willen?
Economisch commentaar
In deze snelcursus nemen wij lezers stap voor stap mee in de complexe wereld van geld en monetair beleid. Van basisgeldhoeveelheid tot Quantitative Easing, wat is het en (hoe) werkt het?
Column
Economen wordt wel verweten dat ze de crisis niet hebben voorspeld. Los van de vraag of dat klopt, is wel pijnlijk duidelijk geworden dat economie geen voorspelwetenschap is. Daar waar de wereld kritisch is ten aanzien van het voorspelvermogen van economen, wordt van mededingingstoezichthouders verwacht dat ze wél goed kunnen voorspellen.
Special Engelstalige versie
Uit onze analyse blijkt dat met name de banken die zich van meet af aan richtten op het bedienen van particulieren en kleine ondernemers ruim honderd jaar geleden al met relatief lage leverage ratio’s opereerden. Deze historische analyse draagt bij aan een beter feitelijk debat.
Special
Deze Special gaat over het door de ECB ingezette beleid van kwantitatieve verruiming, de effectiviteit en bijwerkingen ervan en over de beleidsopties die de ECB nog resten. Slaagt het beleid erin om met monetaire middelen de economische groei aan te wakkeren en het inflatieniveau omhoog te krijgen en welke alternatieven zijn er?
Economisch Kwartaalbericht Engelstalige versie
De wereldeconomie groeit langzaam en de risico’s voor de korte termijn zijn niet gering. Onderliggende trends bieden evenwel kansen voor een groeiversnelling.
Column
Het wordt steeds duidelijker dat de stagnatie en de historisch lage rente de wereldeconomie ontwrichten en zicht op snelle verbetering is er niet. De magie van centrale banken is uitgewerkt en het is daarom hoogste tijd om het monetaire beleid fundamenteel te herijken.
Column
Onlangs noemde Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, het een goede zaak als de lonen sneller zouden stijgen. Als er één punt van kritiek op Klaas Knot kan worden geleverd is het dat zijn oproep eerder had mogen komen. Maar hij heeft, anno 2016, nog steeds helemaal gelijk.
Themabericht
Het huidige stelsel van fractional reserve banking is gevoelig voor bank runs en het is procyclisch gebleken. Daarom zijn er voorstellen om over te gaan op full reserve banking –geld dat 100% gedekt wordt door reserves bij de centrale bank- en het geldscheppingsprivilege geheel bij de overheid neer te leggen.