Column
Ons land is met Europa vervlochten
Nederland is één van de zes landen die zich oprichter van de EU mag noemen. Ons land was er vanaf het begin bij. Het heeft in veel opzichten voorop gelopen. Waarom zou ons land ooit uit de EU willen?
Column
Nederland is één van de zes landen die zich oprichter van de EU mag noemen. Ons land was er vanaf het begin bij. Het heeft in veel opzichten voorop gelopen. Waarom zou ons land ooit uit de EU willen?
Column
Na implementatie van nieuwe regels in de EU met betrekking tot oplaadkabels van mobiele telefoons, zijn 99% van de verkochte telefoons oplaadbaar met een micro-usb-kabel. Daardoor is de productie van elektronisch afval flink afgenomen.
Column
Volgens minister Dijsselbloem heeft de bankencrisis primair gezorgd voor het huidige populisme in Europa. Met zijn uitspraken doet de minister afbreuk aan de verhouding tussen de financiële sector en de maatschappij, terwijl het voor zowel de maatschappij als de sector nodig is dat deze verhouding verbetert.
Themabericht Engelstalige versie
In maart 2017 kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer, en de eurosceptische PVV van Geert Wilders staat op voorsprong in de peilingen. Kan een kabinet het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie zomaar opzeggen?
Special Engelstalige versie
De wereldeconomie groeit al jaren gematigd met circa 3 procent. Ook voor de komende jaren verwachten we soortgelijke groeicijfers. Wel heeft de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten de wereldwijde onzekerheid enorm vergroot.
Special Engelstalige versie
Is er nog wel een ‘weg terug’ voor de financiële markten, of leiden Brexit en Trump tot enorme volatiliteit? De economie blijft sputteren en de politieke onzekerheid is groot.
Column
De wereld is de afgelopen jaren er nu niet bepaald leuker op geworden. Groepen in de samenleving staan zonder begrip tegenover elkaar. Laten we nu eerst werk maken van elkaar begrijpen. Dat hebben we toch echt nodig.
Themabericht
Met een zekere regelmaat wordt gesuggereerd dat de lidstaten van de eurozone zouden moeten overgaan op de uitgifte van eurobonds. Dit zijn obligaties die door een centraal Europees agentschap worden uitgegeven ter financiering van de staatsschuld van de deelnemende landen. Wat zijn de potentiële voor- en nadelen van eurobonds?
Economisch commentaar
De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal van 2016 met 0,7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, dit is beduidend sterker dan in de meeste eurozone lidstaten. Ondanks de internationale onzekerheden neemt het exportvolume verder toe. De werkgelegenheid is opnieuw sterk toegenomen.
Economisch commentaar
Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. We geven antwoord op de belangrijkste vragen over zijn economische beleid als nieuwe Amerikaanse president.
Column
Feiten lijken er vaak niet meer toe te doen bij beslissingen. Een visie is ook maar een ‘mening’. Maar juist nu is een visie op de toekomst van groot belang. Geen visie hebben is door de lage rente nog nooit zo duur geweest.
Column
De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, legde vorige week verantwoording af in het hol van de leeuw; de Duitse bondsdag. Duitse (en Nederlandse) politici moeten zich echter niet bemoeien met het monetaire beleid van de ECB.