Column
Puzzelen over 2016
Op het eerste gezicht gaat het economisch ontegenzeglijk goed in Nederland en de eurozone. Maar is dat wel echt zo? En wat is de maatstaf hiervoor? Of ben ik gewoon vaak te negatief? Een hele puzzel zo eind 2016.
Column
Op het eerste gezicht gaat het economisch ontegenzeglijk goed in Nederland en de eurozone. Maar is dat wel echt zo? En wat is de maatstaf hiervoor? Of ben ik gewoon vaak te negatief? Een hele puzzel zo eind 2016.
Column
Nederland is één van de zes landen die zich oprichter van de EU mag noemen. Ons land was er vanaf het begin bij. Het heeft in veel opzichten voorop gelopen. Waarom zou ons land ooit uit de EU willen?
Column
Na implementatie van nieuwe regels in de EU met betrekking tot oplaadkabels van mobiele telefoons, zijn 99% van de verkochte telefoons oplaadbaar met een micro-usb-kabel. Daardoor is de productie van elektronisch afval flink afgenomen.
Column
Steeds meer Nederlanders kopen producten of diensten bij webshops uit andere EU-landen. De duidelijke en goede voorwaarden van webshops in de EU hebben we onder meer te danken aan de samenwerking van de Europese Unie.
Column
Volgens minister Dijsselbloem heeft de bankencrisis primair gezorgd voor het huidige populisme in Europa. Met zijn uitspraken doet de minister afbreuk aan de verhouding tussen de financiële sector en de maatschappij, terwijl het voor zowel de maatschappij als de sector nodig is dat deze verhouding verbetert.
Column
Zijn we vergeten dat negen jaar economische crisis verschrikkelijk lang is? En blijkbaar wordt ook vergeten dat je structureel macro-economisch beleid niet maakt op dagkoersen van enkele variabelen, maar op basis van een structurele diagnose.
Column
Het jaar 2017 is nog niet begonnen of de voor volgend jaar gehoopte koopkrachtstijging in Nederland is verdampt door hogere zorg- en pensioenpremies. Het toont eens te meer aan dat collectieve arrangementen de portemonnee van burgers in een wurggreep hebben.
Column
De wereld is de afgelopen jaren er nu niet bepaald leuker op geworden. Groepen in de samenleving staan zonder begrip tegenover elkaar. Laten we nu eerst werk maken van elkaar begrijpen. Dat hebben we toch echt nodig.
Column
Dankzij Europese samenwerking in het openbreken van de telecommarkt, waar monopolies 25 jaar geleden nog de dienst uitmaakten, is mobiel bellen en internetten flink goedkoper geworden.
Column
Met haar voornemen te snijden in de subsidiëring van het onderhoud voor rijksmonumenten heeft minister Jet Bussemaker voor flink wat onrust gezorgd in de kleine markt voor monumentale huizen.
Column
Het debacle rond de onderhandelingen van het Ceta-akkoord met Canada heeft grote gevolgen voor de onderhandelingspositie van de EU en vormt een bedreiging voor de Nederlandse economie. Andere landen of handelsblokken zullen zich tweemaal bedenken voor ze gaan onderhandelen met de EU.
Column
Pensioenregelingen zijn zo complex dat zelfs economen er moeite mee hebben. Werkgevers moeten zich daarom meer inspannen om hun werknemers op sleutelmomenten wegwijs te maken.
Column
De nieuwe president erft een grote staatsschuld. Op de middellange termijn is dat problematisch omdat hogere rentelasten andere uitgaven verdringen. Om verschillende redenen is het echter moeilijk om de staatsschuld in omvang terug te brengen.
Column
Feiten lijken er vaak niet meer toe te doen bij beslissingen. Een visie is ook maar een ‘mening’. Maar juist nu is een visie op de toekomst van groot belang. Geen visie hebben is door de lage rente nog nooit zo duur geweest.
Column
Economen wordt wel verweten dat ze de crisis niet hebben voorspeld. Los van de vraag of dat klopt, is wel pijnlijk duidelijk geworden dat economie geen voorspelwetenschap is. Daar waar de wereld kritisch is ten aanzien van het voorspelvermogen van economen, wordt van mededingingstoezichthouders verwacht dat ze wél goed kunnen voorspellen.