RaboResearch - Economisch Onderzoek

Landenrapport

Country Report Brazil (Engelstalig)

Economic growth in Brazil is likely to fall below 1% in 2014, as both investment and consumption have been weakening. In the second quarter, the economy officially entered a recession. Meanwhile, the October 2014 presidential elections have become very competitive after Marina Silva’s entry to the race.

Landenrapport

Country Report Sint Maarten (Engelstalig)

St. Maarten has experienced moderate economic growth in 2013. One of St. Maarten’s challenges remains building up an institutional framework, as it currently lacks the human and financial resources to develop a good functioning administration.

Landenrapport

Country Report Curaçao (Engelstalig)

Curaçao had a slightly disappointing economic performance in 2013. However, both Curaçao’s external position and public finances improved. Nevertheless, these remain important weaknesses.

Themabericht

Wat je nodig hebt, haal je in de stad

Voorzieningen zijn doorgaans geconcentreerd in de stad. Niet de grootste steden, maar de kernen in het platteland vervullen de sterkste functie als voorzieningencentrum. Bovendien komt een aantal voorzieningen juist op het platteland voor.

Landenrapport

Country Report Tunisia (Engelstalig)

Two political assassinations threw Tunisia in a crisis and hurt economic growth in 2013. In 2014, the political and security environment improved, as a new technocratic government fostered progress on the transition to democracy.

Special

Japanscenario voor de eurozone?

Van verschillende zijden wordt er gesuggereerd dat het risico bestaat dat de eurozone in een ‘Japanscenario’ terechtkomt. Qua economische groei is dit al realiteit. De vraag is dan ook: hoe kan de eurozone zo’n lange economische kwakkelperiode vermijden?

Landenrapport

Country Report Botswana (Engelstalig)

As Botswana is heading for elections, more is likely to stay the same. The same party will continue to rule (since 1966), and the country remains overly dependent on diamonds.

Economisch commentaar

Lager consumentenvertrouwen door Russische sancties

Het Nederlandse consumentenvertrouwen daalde in augustus als gevolg van de politieke spanningen tussen Rusland en het Westen en de Russische economische sancties. Wij verwachten echter niet dat dit grote negatieve gevolgen zal hebben voor de consumptieve bestedingen van huishoudens.

Column

Friedrich Hayek, Silvio Gesell en de bitcoin

Friedrich Hayek wordt door velen gezien als de geestelijk vader van de bitcoin. Hayek stelde namelijk in 1975 voor om iedere vorm van overheidsbemoeienis met geld te doorbreken. Zijn remedie: laat commerciële banken hun eigen (papier)geld uitgeven.

Economisch commentaar

Nederlandse economie groeit met 0,5% in tweede kwartaal

Het Nederlandse BBP-volume is in het tweede kwartaal van 2014 met 0,5% gegroeid ten opzichte van het kwartaal ervoor. Deze groei komt vooral door tijdelijke factoren. Voor de rest van het jaar verwachten wij een gematigde groei van het BBP.

Economisch commentaar

Eurozone: economie stagneert

Het licht teleurstellende eurozone BBP-cijfer in het tweede kwartaal van dit jaar (0% k-o-k) bevat grote onderlinge verschillen tussen de lidstaten.

Themabericht

Beperkte banengroei in 2015

Hoewel de omvang van de economie in 2014 en 2015 weer voorzichtig groeit, leidt dit waarschijnlijk pas in de loop van 2015 tot een beperkte groei van de werkgelegenheid. De verwachtingen voor de verschillende sectoren lopen sterk uiteen.

Economisch commentaar

Geopolitieke spanningen overschaduwen Europees herstel

Terwijl de Europese economie de afgelopen kwartalen geleidelijk de weg omhoog heeft gevonden, wordt het prille herstel bedreigd door het conflict in Oost-Oekraïne en de resulterende wederzijdse handelssancties.