RaboResearch - Economisch Onderzoek

Column

Weten wat we niet weten

De fouten die economen maken met voorspellingen van economische ontwikkelingen zijn vaak hilarisch. Maar achteraf verklaren en kritiek hebben is relatief makkelijk. Het naar de toekomst kijken is een onderdeel van economenwerk met toegevoegde waarde.

Column

De vierde weg: politiek moet lef tonen en grootscheeps investeren

De mondiale economie blijft sputteren. Monetair beleid is niet de oplossing. Het alternatief: grootschalige overheidsinvesteringen. Goedkoper dan ooit. Om zo innovatie op te schalen en te komen tot een klimaatneutraal circulair Europa.

Column

Exponentieel begrensd

In de wereld van mijn zoontje zijn de mogelijkheden onbegrensd. Iets soortgelijks zie je vaak bij mensen die bezig zijn met nieuwe technologieën. Exponentieel en disruptief. Maar wat voor technologie geldt, gaat niet automatisch op voor de economie.

Economisch commentaar

Nederlandse economie begint 2016 goed

Cijfers over de internationale handel en de productie van de maakindustrie in januari duiden op een sterk begin van het nieuwe jaar. Binnenlands blijft het beeld eveneens overwegend positief.

Column

Opgeven is geen optie

Het medicijn van de centrale banken lijkt niet langer te helpen. De patiënt (lees: de economie) lijkt er resistent voor geworden. Sterker nog, de bijwerkingen van de medicijnen overschaduwen zo langzamerhand hun vermeende heilzame werking.