Video Engelstalige versie
Waarom de Libra groot kan worden
Economen Wim Boonstra en Lisanne Spiegelaar bespreken de Libra, en waarom dit initiatief groots uit zou kunnen pakken.
Video Engelstalige versie
Economen Wim Boonstra en Lisanne Spiegelaar bespreken de Libra, en waarom dit initiatief groots uit zou kunnen pakken.
Special
Modern Monetary Theory stelt dat overheden hun uitgaven onbeperkt monetair kunnen financieren. Dit klopt niet. Hoewel het goed is dat MMT meer aandacht besteedt aan begrotingsbeleid en de financiering ervan, schiet MMT als theorie tekort.
Special
Over depositogarantie en resolutie bestaan veel misverstanden. In deze special wordt uitgelegd hoe het achter de schermen werkt.
Special
Wereldwijd proberen beleidsmakers chartaal geld te ontmoedigen, om criminaliteit terug te dringen en ruimte te maken voor het monetaire beleid. Maar voorlopig is het gebruik van chartaal geld nog hardnekkig.
Special
In het rapport Samenleving en financiële sector in evenwicht gaat de WRR het ‘bankbashen’ voorbij om gezamenlijk met de financiële sector na te denken over hoe banken de samenleving optimaal kunnen bedienen. Wij pakken de handschoen graag op.
Special Engelstalige versie
Uit onze analyse blijkt dat met name de banken die zich van meet af aan richtten op het bedienen van particulieren en kleine ondernemers ruim honderd jaar geleden al met relatief lage leverage ratio’s opereerden. Deze historische analyse draagt bij aan een beter feitelijk debat.
Special
Deze Special gaat over het door de ECB ingezette beleid van kwantitatieve verruiming, de effectiviteit en bijwerkingen ervan en over de beleidsopties die de ECB nog resten. Slaagt het beleid erin om met monetaire middelen de economische groei aan te wakkeren en het inflatieniveau omhoog te krijgen en welke alternatieven zijn er?
Special
Invoering van full reserve banking brengt niet alleen voordelen, maar ook nadelen met zich mee. Procycliciteit wordt niet volledig uitgebannen, klantvrijheid wordt sterk ingeperkt en verlegging van activiteiten naar het niet-gereguleerde deel van het financiële stelsel wordt in de hand gewerkt. De voorgestelde grotere rol voor de overheid in het geldscheppingsproces is omstreden.
Special
Over geldschepping en de rol van de banken daarin bestaan veel misverstanden. In deze Special trachten we deze misverstanden uit de weg te ruimen. Daarbij gaat het niet alleen om het proces van geldschepping, maar ook over de kredietverlening.
Special Engelstalige versie
De Nederlandse economie zal in 2015 net als de eurozone harder groeien dan in het jaar dat achter ons ligt. Maar de groei blijft laag en de werkloosheid hoog. De lage inflatie zorgt dat de ECB steeds meer onder druk staat om aanvullende verruimende maatregelen te nemen.
Special Engelstalige versie
In de Visie op 2015 presenteert de Rabobank haar economische verwachtingen voor het komende jaar. Samen met de macro-economische 'Visie op 2015' verschijnt onder meer de themabrochure 'Vooruitgang in de nieuwe economische realiteit'.