RaboResearch - Economisch Onderzoek

De Brexit omzeilen via een veerdienst van Schotland naar Eemshaven

Column

Delen:

Afgelopen week kwam RTV Noord met heugelijk nieuws: een Schots bedrijf dat actief is in de offshore-industrie blijkt vergevorderde plannen te hebben voor een veerdienst tussen het Schotse Rosyth, nabij Edinburgh, en de Eemshaven. Om zich voor te bereiden op de naderende – mogelijk harde – Brexit zijn de Schotten namelijk op zoek naar een alternatief voor hun huidige route via het Zuid-Engelse Dover. En de Groningse Eemshaven lijkt ze geschikt. Wij, als twee voormalig Groningers, dragen de Groningse economie een warm hart toe en kunnen niet anders dan de komst van deze veerdienst toejuichen.

De Eemshaven is één van de kleinste zeehavens in Nederland. In 2017 werkten er 1.528 personen en was de directe toegevoegde waarde, de verkoop minus de inkoop van een bedrijf, zo’n 400 miljoen euro. Ter vergelijking: in Rotterdam was de directe toegevoegde waarde 13 miljard euro in 2017. Van de 21 Nederlandse zeehavens die Nederland kent, staat de Eemshaven op de elfde plek qua omvang van directe toegevoegde waarde. Ook biedt de haven een thuis voor verschillende bedrijven, waaronder Holland Malt, een moutfabrikant die eigendom is van Bavaria. En doordat er een belangrijke trans-Atlantische glasvezelkabel in de buurt van de haven aan komt, is het een geschikte plek voor bedrijven zoals Google. Het datacenter dat Google in de Eemshaven heeft wordt dan ook uitgebreid. Ook komt de COBRA-kabel aan land in de Eemshaven, waarmee Nederland en Denemarken groene stroom kunnen uitwisselen. Al aardig wat serieuze bedrijvigheid dus, in de noordelijkste haven van het Nederlandse vaste land.

De Schotten zien Eemshaven vooral als gunstige doorvoer poort naar Duitsland, Denemarken en Italië: belangrijke afzetmarkten voor Schotse whisky en hout. Dat neemt niet weg dat de Groningse economie er haar – hard nodige – slaatje uit kan slaan. Uit onze regioscan blijkt namelijk dat de banengroei in Noord-Groningen negatief is en sterk achterblijft bij de ontwikkeling in Nederland als geheel. De economische groei van Noord-Groningen is vooral achtergebleven door het minder gunstige vestigingsklimaat. Een grotere en dynamische Eemshaven zou dit kunnen verbeteren. Transport is een belangrijke sector voor de regio. En laat transport nu net belangrijk zijn voor de doorvoer van Schotse producten. Naast een boost voor de transportindustrie, kan een veerdienst ook toerisme promoten. De niet-Groningers die gebruik gaan maken van de veerdienst kunnen hun vakantie verlengen met een dagje in het Noorden. Bovendien biedt deze veerdienst de kans aan Schotten om eens verder te kijken dan Amsterdam, door het levendige Groningen te verkennen.

Omgekeerd geldt natuurlijk ook dat de veerdienst de Schotten aan een nieuwe toeristische markt kan helpen. Uit anekdotisch bewijs van ons blijkt namelijk dat Groningers maar al te graag gebruik maken van de toeristische infrastructuur in de omgeving: toen vliegveld Eelde begon met vluchten naar Gdansk, was dat opeens de favoriete vakantiebestemming van veel van onze vrienden en familie. Te verwachten valt dan ook dat Schotland kan rekenen op de komst van een nieuwe doelgroep van Noord-Nederlandse toeristen.  

Wie momenteel vanaf Nederland met de boot naar Schotland wil, is aangewezen op een ferrytocht van 16 uur van IJmuiden naar Newcastle, Engeland. Aldaar moet men de grens met Schotland nog oversteken, en zo’n twee uur rijden naar Edinburgh. De tocht van Eemshaven naar Rosyth zal zo’n twintig uur duren. Dit brengt je dan wel over het prachtige wad – UNESCO Werelderfgoedgebied sinds 2009 – én je bent daarna al binnen een half uur in Edinburgh. De contracten zijn nog niet getekend, maar wij zijn alvast fan van het plan!

Figuur 1: Onderzoek veerdienst Rosyth - Eemshaven
Figuur 1: Onderzoek veerdienst Rosyth - EemshavenBron: Rabobank
Delen:
Auteur(s)
Lize Nauta
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO
Lisanne Spiegelaar
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO

naar boven