RaboResearch - Economisch Onderzoek

This article is also available in English

Verkiezingen Spanje: links aan zet om Spaanse economie te versterken

Special

Delen:
  • De centrum-linkse socialisten van Pedro Sanchez hebben de Spaanse verkiezingen gewonnen
  • Sanchez moet op zoek naar steun om te kunnen regeren
  • Formatiebesprekingen zullen lastig zijn, maar hebben kans van slagen
  • De reactie op de financiële markten was beperkt en ook de economie laat zich nog niet kisten
  • Het lijkt echter niet erg waarschijnlijk dat de volgende regering de nog altijd grote uitdagingen voor de Spaanse economie en de zwakke overheidsfinanciën aan gaat pakken

Dit is een Nederlandstalig samenvatting van de Engelstalige publicatie Elections Spain: Left beats right, now let’s get back to business.

Links verslaat rechts

De centrum-linkse socialisten hebben de Spaanse nationale verkiezingen gewonnen (figuur 1). Ze behaalden echter geen absolute meerderheid en ook radicaal rechts viert feest. Voor het eerst in het post-Franco tijdperk bezet radicaal-rechts zetels in het parlement. Hoewel zijn weinig directe invloed zullen hebben op het beleid van de volgende regering, zullen ze wel de toon van het debat beïnvloeden. Kortom, de samenleving is in de afgelopen jaren gepolariseerd en het politieke landschap verder gefragmenteerd.

De socialisten zijn aan zet om de volgende regering te vormen en moeten nu in het sterk gefragmenteerde parlement op zoek naar steun van andere partijen om te mogen regeren. Het zou mogelijk moeten zijn om die steun te vinden, maar gemakkelijk wordt het niet. Het kan zijn dat het vertrouwen van maar liefst vijf andere partijen nodig is, die daar uiteraard allemaal iets voor in ruil willen. Formatiebesprekingen zullen dan ook lang gaan duren en nieuwe verkiezingen kunnen niet worden uitgesloten.

Financiële markten reageren gelaten

Toch was de reactie op de verkiezingsuitslag op financiële markten beperkt. Dit komt waarschijnlijk onder andere doordat de Spaanse economie sterk is blijven presteren in de afgelopen jaren, terwijl de politiek alsmaar meer fragmenteerde en politieke spanningen toenamen. En hoewel het economisch sentiment sinds begin 2018 is verslechterd, is het nog altijd sterk positief (figuur 2).

Figuur 1: Links verslaat rechts en moet op zoek naar werkbare meerderheid
Figuur 1: Links verslaat rechts en moet op zoek naar werkbare meerderheidBron: El País, Rabobank
Figuur 2: Sentiment verslechtert, maar is nog altijd positief
Figuur 2: Sentiment verslechtert, maar is nog altijd positiefBron: Macrobond, Rabobank

Werk aan de winkel

We verwachten dat de economie het voorlopig goed blijft doen, met groeicijfers van rond de 2 procent dit en volgend jaar. De sterke kwartaalgroei in het eerste kwartaal van dit jaar (0,7%) ondersteunt deze verwachting. Voor de lange termijn is het verhaal minder duidelijk. Spanje kampt nog altijd met een hoge staatsschuld (figuur 3) en een heel aantal uitdagingen die de potentiële economische groei beperken, zoals lage productiviteitsgroei, een hoge structurele werkloosheid en snel vergrijzende bevolking (figuur 4). Het lijkt op dit moment niet erg waarschijnlijk dat de volgende regering er voldoende werk van kan en zal maken om deze uitdagingen aan te pakken om toekomstige schokken en de economische en financiële gevolgen van de sterk vergrijzende samenleving goed te kunnen opvangen.

Figuur 3: Staatsschuld daalt, maar is nog altijd hoog
Figuur 3: Staatsschuld daalt, maar is nog altijd hoogBron: Macrobond, Rabobank
Figuur 4: Spaanse samenleving vergrijst snel
Figuur 4: Spaanse samenleving vergrijst snelBron: Macrobond, Rabobank
Delen:
Auteur(s)
Maartje Wijffelaars
RaboResearch Global Economics & Markets Rabobank KEO
06 2257 0569

naar boven