RaboResearch - Economisch Onderzoek

This article is also available in English

De Italiaanse economie komt tot stilstand

Conjunctuurbeeld

Delen:
  • De Italiaanse economie stagneerde in het derde kwartaal
  • Door de politieke situatie en zwakke exportorders blijven ook de vooruitzichten zwak
  • Er dreigt nog geen eurozone-exit of totale schuldencrisis, maar de kwetsbaarheid van de economie, banken en overheidsfinanciën voor schokken groeit

Dit is een samenvatting van de Engelstalige publicatie Economic growth grinds to a halt in Italy.

De Italiaanse economie stagneerde in het derde kwartaal van 2018. De drie belangrijkste oorzaken zijn vermoedelijk zwakke exportorders, de politieke situatie en een tijdelijke verstoring van de autoproductie door nieuwe emissiestandaarden.

De economische vooruitzichten blijven zwak ondanks en vanwege de expansieve overheidsbegroting voor volgend jaar. Wij verwachten dat de positieve impact van een aantal stimulerende maatregelen grotendeels of helemaal teniet wordt gedaan door de onzekerheid en hogere rentes die de (voorgestelde) begroting teweegbrengt.

Figuur 1: Producentensentiment verslechtert rap
Figuur 1: Producentensentiment verslechtert rapBron: Macrobond, Rabobankberekeningen
Figuur 2: Zwakke orderboeken zetten rem op investeringen
Figuur 2: Zwakke orderboeken zetten rem op investeringenBron: Macrobond

De Europese Commissie heeft de Italiaanse overheid verzocht om haar begroting aan te passen, omdat deze sterk afwijkt van de Europese begrotingsregels. Officieel moet Italië voor 13 november een nieuwe begroting opsturen naar Brussel, maar het is onwaarschijnlijk dat het land deze voldoende aanpast om aan de Europese begrotingsregels te voldoen. De steun voor de regering is in de afgelopen maanden namelijk toegenomen en de druk van de financiële markten is volgens ons nog onvoldoende opgelopen om de regering tot aanpassingen te dwingen.

Doordat de regering niet van plan is om te wijken, staat de relatie tussen Rome en Brussel op het punt om nog verder te verslechteren en houdt de volatiliteit op de markt voor Italiaanse staatsobligaties de komende tijd aan.

Ondanks toenemende fricties tussen de regeringspartijen houdt de coalitie volgens ons nog wel een tijdje stand. In ieder geval tot aan de Europese verkiezingen. Ook dreigt er nog geen eurozone-exit of totale schuldencrisis, hoewel Italië onder de huidige regering wel degelijk kwetsbaarder wordt voor schokken.

Figuur 3: Beleggers zijn bezorgd, maar dwingen regering nog niet op de knieën
Figuur 3: Beleggers zijn bezorgd, maar dwingen regering nog niet op de knieënBron: Macrobond
Figuur 4: Regeringspartijen hebben samen een ruime meerderheid in de peilingen
Figuur 4: Regeringspartijen hebben samen een ruime meerderheid in de peilingenBron: Macrobond, Rabobankberekeningen
Delen:
Auteur(s)
Maartje Wijffelaars
RaboResearch Global Economics & Markets Rabobank KEO
06 2257 0569

naar boven