RaboResearch - Economisch Onderzoek

This article is also available in English

Duurdere huizen maar lagere werkloosheid in Nederland

Conjunctuurbeeld

Delen:
  • De Nederlandse economie is in 2017 met 3,1 procent in volume gegroeid
  • Het economisch herstel tekent zich scherp af op de woningmarkt, waar veel huizen worden verkocht en prijzen dit jaar naar verwachting 8 procent stijgen
  • Minder werkloze Nederlanders zijn ontmoedigd; meer Nederlanders vinden betaald werk. Daardoor daalt de werkloosheid waarschijnlijk harder dan eerder verwacht

Het jaar gaat sterk van start met een hoog vertrouwen onder consumenten en producenten. Die laatste groep was in februari zelfs positiever dan ooit. Het algehele economische herstel is goed te merken op de arbeidsmarkt, waar de werkloosheid ook in januari verder daalde, en op de markt voor koophuizen. Door hoge vraag maar een slinkend aanbod werd voor een woning gemiddeld 8,8 procent meer betaald dan een jaar eerder.

Vraag naar huizen blijft groot

De prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en Kadaster steeg afgelopen jaar met 7,6 procent. Deze fikse prijsstijging –zo’n 20.000 euro voor een gemiddeld huis- weerspiegelt de aanhoudend hoge vraag naar koophuizen en het schaarse aanbod ervan. Voor 2018 verwachten we dat de prijzen zelfs nog iets harder stijgen, met gemiddeld 8 procent. Er zijn namelijk amper tekenen dat de vraag naar koopwoningen afneemt: de werkgelegenheid neemt nog iets toe, terwijl het vertrouwen onder consumenten in de economie en in de woningmarkt nog altijd boven hun langjarige gemiddelde is (zie figuur 1). Tegelijkertijd blijft de productie van nieuwe huizen achter, deels door een krappe arbeidsmarkt voor bouwvakkers.

In de laatste drie maanden van 2017 steeg de jaar-op-jaar-prijsstijging al naar 8,2 procent, afgelopen januari steeg deze zelfs verder naar 8,8 procent. Met dit tempo duurt het nog slechts een paar maanden voordat de gemiddelde huizenprijzen in Nederland de historische piek van 2008 achter zich laten. Dat is weinig opbeurend nieuws voor wie nog een huis wil kopen, maar voor huizenbezitters buiten het westen van het land is het een welkome boodschap: daar staan nog relatief veel eigenaren met hun huis ‘onder water’.

Figuur 1: Boven het langjarige gemiddelde
Figuur 1: Boven het langjarige gemiddeldeFiguur 1: Boven het langjarige gemiddelde
Figuur 2: Prijsstijging versnelt
Figuur 2: Prijsstijging versneltBron: CBS, Kadaster

In de laatste kwartalen zagen we het aantal verkopen in provincies als Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant opbloeien. We vermoeden dat zulke provincies, buiten de grote steden, een comeback zullen blijven maken in 2018, wat de stagnatie of daling van de verkopen in Noord-Holland en Utrecht zal compenseren. Daarom verwachten we in totaal circa 250.000 verkopen in 2018, vergeleken met 242.000 in 2017. De krapte op de woningmarkt vertaalt zich naar verwachting vooral in hogere prijzen, en pas als potentiële huizenkopers die prijzen niet meer kunnen bolwerken, mag worden verwacht dat het aantal verkopen zal teruglopen. Of 2017 dus het record blijft houden voor huizenverkopen of dat 2018 er met die titel vandoor gaat, moet komende maanden blijken.

Minder Nederlanders ontmoedigd

Met de hoge economische groei in 2017 ging Nederland samen met Spanje aan kop binnen de eurozone. Deze groei lijkt ook weer voor optimisme te zorgen onder mensen die geen werk hebben en de zoektocht daarnaar ook hebben opgegeven. Die groep ‘ontmoedigden’ telde in het vierde kwartaal van 2017 zo’n 32.000 minder mensen dan een jaar eerder (zie figuur 4). Deze daling kwam voor een groot deel door ontmoedigden die ouder zijn dan 65 jaar, vermoedelijk omdat zij gedurende het jaar met pensioen zijn gegaan. Maar ook onder jongeren nam het aantal mensen dat de hoop op betaald werk (tijdelijk) heeft opgegeven af. Zij profiteren van de aantrekkende arbeidsmarkt, waar in het laatste kwartaal 227.000 vacatures openstonden. Dat is het hoogste aantal in bijna negen jaar tijd.

Figuur 3: Stijgende werkgelegenheid
Figuur 3: Bijna terug op pre-crisisniveauBron: CBS
Figuur 4: Moed gevonden om te solliciteren
Figuur 4: AangemoedigdBron: CBS

In januari daalde de werkloosheid door een stijgend aantal banen dan ook naar 4,2 procent, tegenover 4,4 procent een maand eerder (zie figuur 3). Voorlopig verwachten we dat de werkloosheid in Nederland in heel 2018 gemiddeld uitkomt op 4,2 procent, maar gezien de gunstige start van het jaar is het mogelijk dat we dit in onze volgende ramingen naar beneden bijstellen.

Delen:
Auteur(s)
Nic Vrieselaar
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO
06 2216 2257

naar boven