RaboResearch - Economisch Onderzoek

This article is also available in English

Bestedingen in de min, maar wel flink meer banen in Nederland

Conjunctuurbeeld

Delen:
  • Nederlandse export van goederen groeide in februari sterk
  • Huishoudens besteedden in februari minder
  • Inflatie daalde in maart flink
  • Meer Nederlanders hebben een baan

Verrassend sterke exportgroei

Ondanks internationale onzekerheden als de Brexit groeide het volume van de Nederlandse goederenexport in februari van dit jaar met 1,8 procent ten opzichte van een maand ervoor (eigen seizoenscorrectie). Vergeleken met februari 2016 is de export van Nederlandse goederen zelfs met 7,9 procent gegroeid. Daarmee komt het momentum, de driemaands-op-driemaands-groei, uit op 2,3 procent. Dat is de krachtigste groei sinds begin 2012 (zie figuur 1). Dit lijkt onder meer te komen door een stijging van de export naar landen buiten de eurozone en de EU.

Figuur 1: Export doet het opvallend goed
Figuur 1: Export doet het opvallend goedBron: CBS, bewerking Rabobank

Desondanks verwachten we dat de exportgroei de komende maanden wat zal afzwakken door afnemende vraag uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Zo maakt het goedkope pond Nederlandse goederen en diensten duurder voor Britse bedrijven en consumenten. En hoewel de Amerikaanse economie de komende maanden naar verwachting zal groeien, profiteren Nederlandse exporterende bedrijven daarvan mogelijk niet. De groei in de VS zal namelijk vooral komen uit stijgende binnenlandse investeringen en consumptie in eigen land.

Consumptie in de min, maar vooruitzicht is gunstig

Terwijl de export sterk steeg, zakte de bestedingen van Nederlandse huishoudens in februari van dit jaar juist in. Zij gaven die maand 1,7 procent minder uit dan in januari (eigen seizoenscorrectie). Daardoor dook het momentum voor het eerst in een jaar onder de nul (zie figuur 2).

Figuur 2: Minder besteed door huishoudens
Figuur 2: Minder besteed door huishoudensEigen seizoenscorrectie op de koopdag gecorrigeerde reeks van het CBS, 3-maands-gemiddelde
Bron: CBS, bewerking Rabobank

We verwachten dat dit een tijdelijke dip is: de consumptie van huishoudens is sterk verbonden met de verwachtingen van consumenten, de ontwikkeling van hun besteedbare inkomen en hun (financiële) bezittingen. En die wijzen alle drie op consumptiegroei. Zo steeg het consumentenvertrouwen in april naar het hoogste niveau sinds 2001. De sub-indicator die meet hoe huishoudens het economische klimaat inschatten, staat zelfs op het hoogste niveau sinds 1987, toen de metingen begonnen. Tegelijkertijd stijgt het besteedbare inkomen van huishoudens, terwijl de werkloosheid daalt. Daarnaast presteert de aandelenmarkt goed. In maart werden bovendien ruim 34 procent meer huizen verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder, en steeg de prijsindex bestaande koopwoningen (PBK) met 7,3 procent ten opzichte van maart 2016. Dat is de sterkste huizenprijsgroei in vijftien jaar.

Inflatie duikt in maart omlaag

Figuur 3: Grootste inflatiedaling in drie jaar
Figuur 3: Grootste inflatiedaling in drie jaarBron: CBS

De inflatie in Nederland zakte van 1,7 procent in februari naar 0,6 procent in maart (zie figuur 3). Dat is de grootste maand-op-maand-daling in meer dan drie jaar. Een deel van deze daling is te wijten aan tijdelijke factoren. Denk bijvoorbeeld aan kledingwinkels die in maart uitverkoop hielden. Dat was verantwoordelijk voor 0,5 procentpunt van de inflatiedaling. Bovendien was de jaarlijkse stijging van brandstofprijzen minder sterk in maart. In de komende maanden, als die tijdelijke effecten uitwerken, zal de inflatie naar verwachting weer stijgen. Desondanks is de inflatie zonder voedsel, energie en huur – die elk nogal volatiel zijn - opnieuw negatief. Dat toont aan dat de opwaartse prijsdruk zelfs zonder tijdelijke effecten relatief zwak blijft en ook structurele oorzaken heeft.

Meer Nederlanders aan de bak

De positieve ontwikkelingen in de reële economie zorgen ervoor dat de werkloosheid daalt. Vergeleken met februari hadden in maart 26.000 meer Nederlanders een baan. Tegelijkertijd zakte de werkloosheid van 5,3 procent in februari naar 5,1 procent in maart (zie figuur 4). Dat is 2,8 procentpunt lager dan op de piek aan het begin van 2014. We verwachten dat de werkloosheid verder zakt, naar 4,6 procent gemiddeld in 2018.

Figuur 4: Werkloosheid verder gedaald
Figuur 4: Werkloosheid verder gedaaldBron: CBS
Tabel 1: Kerngegevens Nederland
Tabel 1: Kerngegevens Nederlandse economieBron: CBS, Rabobank
Delen:
Auteur(s)
Rita Bhageloe-Datadin
RaboResearch Global Economics & Markets Rabobank KEO
088 726 7864
Nic Vrieselaar
RaboResearch Nederland Rabobank KEO
06 2216 2257

naar boven