RaboResearch - Economisch Onderzoek

Autonoom rijden gaat niet vanzelf

Themabericht

Delen:
  • De zelfrijdende auto is op komst, maar wanneer is nog onbekend
  • In de tussentijd moeten er nog een aantal slagen worden gemaakt, zowel op het gebied van de techniek als de wetgeving
  • Gelukkig zijn alle betrokken partijen, zoals de fabrikanten en de Nederlandse overheid, hard aan het werk om dit te realiseren
  • Zodra de zelfrijdende auto daadwerkelijk onderdeel wordt van het dagelijks verkeer, kunnen de gevolgen enorm zijn

Er komt een dag dat je gewoon mag WhatsAppen achter het stuur. Autofabrikanten willen voertuigen in de nabije toekomst namelijk compleet autonoom maken. Voordat het zover is, moeten echter nog flinke slagen worden gemaakt, zowel door fabrikanten als door beleidsmakers. Maar zodra de zelfrijdende auto onderdeel wordt van het dagelijks verkeer, kunnen de gevolgen enorm zijn.

De komst van de zelfrijdende auto is een feit

De auto-industrie bereidt zich voor op de transitie naar autonoom rijden. Ford heeft aangekondigd gedurende de komende vijf jaar een miljard dollar te investeren in Argo AI, een tech startup (Reuters, 2017). Bosch, een van de grootste fabrikanten van auto-onderdelen ter wereld, heeft een miljard euro geïnvesteerd in een computerchipfabriek voor zelfrijdende auto’s (Bloomberg, 2017). Buiten fabrikanten van auto’s en auto-onderdelen wagen steeds meer bedrijven zich aan zelfrijdende voertuigen, zoals softwarebedrijf Waymo (Google), microchipfabrikant Intel en internet taxibedrijf Uber (NY Times, 2017).

Terwijl de media vooral aandacht besteden aan de race tussen grote autofabrikanten, zoals General Motors en Volkswagen (bijvoorbeeld; Business Insider, 2017), betreden steeds meer startups de markt. Comet Labs, een venture capital bedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, maakte een overzicht van de meest bijzondere startups op het gebied van transport. De lijst telt momenteel 263 bedrijven, waarbinnen bijvoorbeeld wordt gewerkt aan stemassistentie en camera’s die controleren of de bestuurder op de weg let (Comet Labs, 2017; Wired, 2017).

Comet Labs opende het Transportation Lab om nieuwe partijen te verbinden aan bestaande spelers in de markt (Comet Labs, 2016). Veel partijen zien de voordelen van samenwerken. Zo ging BMW een samenwerkingsverband aan met Intel en Mobileye, een Israelische onderneming gespecialiseerd in het verbeteren van het (over)zicht van de bestuurder (The Guardian, 2016). Een ander voorbeeld is de oprichting van Gradient Ventures door Google. Gradient Ventures zal startups in kunstmatige intelligentie ondersteunen door ze toegang te geven tot het netwerk van Google, opleidingen aan te bieden en te voorzien van (start)kapitaal (Techcrunch, 2017; Google, 2017).

Beren en kangoeroes op de weg

Voordat zelfrijdende auto’s in staat zijn om volledig te functioneren in het verkeer, moet nog een aantal knelpunten worden opgelost. De huidige zelfrijdende auto’s hebben moeite met kruispunten, regen, sneeuw, omleidingen, bruggen en interactie met andere weggebruikers (NY Times, 2016; Science news, 2016; Business Insider, 2016). Een extreem voorbeeld hiervan is het dodelijke ongeluk met een zelfrijdende Tesla op 7 mei 2016. De autopiloot van de Tesla was niet in staat om het andere voertuig te herkennen en remde daarom niet voor de botsing (The Verge, 2017a). Naast het herkennen van reguliere weggebruikers moet de zelfrijdende auto ook correct reageren op bijzondere verkeersdeelnemers zoals overstekend wild. Dat dit een flinke uitdaging kan zijn, bewijst een reeks van testen van Volvo. Daaruit blijkt dat hun voertuigen de bewegingspatronen van een kangoeroe niet kunnen voorspellen. Dit heeft te maken met de manier waarop de boordcomputer de afstand tussen het voertuig en het buideldier berekent. De hoge sprongen van de kangoeroe brengen de algoritmes compleet van slag, waardoor de auto verkeerd handelt (The Verge, 2017b). Op dit moment kan de software de bestuurder niet vervangen, enkel assisteren.

Rijd richting het oosten op de volgende rotonde

Ondanks de huidige tekortkomingen, wordt de techniek steeds beter. Zo is het de technici van Mercedes gelukt om een auto zelfstandig een rotonde te laten nemen. Zij kregen dit voor elkaar door het voertuig uit te rusten met gedetailleerde wegenkaarten, waardoor de auto meer kan observeren dan enkel de omgeving (Wired, 2017). Audi heeft onlangs een nieuw semi-autonoom voertuig gepresenteerd dat gereed is voor massaproductie. Deze auto kan tot een snelheid van 37 mijl per uur (ongeveer 60 km per uur) geheel autonoom rijden (The Verge, 2017c). Volgens de producent is dit de eerste auto met een ‘level 3’ classificatie. Autonomie wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 5, waar 0 staat voor geen ondersteuning voor de bestuurder en 5 staat voor volledig autonoom (Richards & Stedmon, 2016). 

De bestuurderloze auto rijdt binnenkort onze kant op

Op welke termijn deze voertuigen beschikbaar worden voor het grote publiek blijft de grote vraag. NVIDIA claimt al voor het einde van 2018 een systeem voor een compleet zelfstandige auto gereed te hebben (NVIDIA, 2017). Andere producenten, waaronder Ford, doen met 2021 een iets conservatievere schatting (Reuters, 2016). Helaas betreffen de verwachtingen van de fabrikanten enkel de beschikbaarheid van voertuigen, niet of de voertuigen daadwerkelijk de weg op mogen.

Sinds 27 juni 2017 zijn testvoertuigen op de openbare weg in Nederland toegestaan, maar niet voordat ze uitvoerig zijn onderzocht. Dit gebeurt in samenwerking met het Researchlab Automated Driving in Delft (RADD), waar de voertuigen eerst op een semi-gesloten terrein worden getest. Vervolgens mogen onderzoekers experimenteren met auto’s in de regio Rotterdam en Den Haag (Rijksoverheid, 2017a). Daarbij is de Nederlandse overheid samen met de andere Europese lidstaten druk bezig om de weg vrij te maken voor de auto zonder bestuurder (Rijksoverheid, 2017b). Het ziet ernaar uit dat de zelfrijdende auto steeds dichterbij komt.

Hoe ziet Nederland er in de toekomst uit?

De komst van de zelfrijdende auto kan een enorme impact hebben. Onderzoekers denken dat de zelfrijdende auto zal zorgen voor een efficiënter gebruik van het wegennet (Le Vine, Zolfaghari & Polak, 2015), minder milieuvervuiling (Fagnant & Kockelman, 2015a), minder files, minder parkeerproblemen en een grotere veiligheid in het verkeer (Fagnant & Kockelman, 2015b). Men schat dat ongeveer 90 procent van alle verkeersongevallen veroorzaakt wordt door menselijke fouten (Smith, 2013). Een volledig autonoom wagenpark in Nederland betekent waarschijnlijk een afname van 570 verkeersdoden per jaar ten opzichte van 2016 (CBS, 2017).

Als de zelfrijdende auto zorgt voor een toename van de mobiliteit, kan ook dit een grote impact hebben op de samenleving. Als mensen dankzij de zelfrijdende auto bereid zijn om langer te reizen naar hun werk, neemt wellicht de arbeidsmobiliteit toe. Uiteindelijk kan zelfs de woonkeuze veranderen als gevolg van de zelfrijdende auto. Ook bedrijven in specifieke sectoren, zoals de recreatieve sector, kunnen profiteren van een toegenomen mobiliteit.

Voor andere bedrijfstakken is de zelfrijdende auto meer een spaak in het wiel. Zo kan de vraag naar taxichauffeurs drastisch afnemen. En doordat het aantal verkeersongelukken naar verwachting sterk afneemt, neemt waarschijnlijk ook de vraag naar schadeherstel af. Ook zijn er onderzoekers die denken dat autonome taxi’s een belangrijke concurrent kunnen worden van het openbaar vervoer (Bischoff & Maciejewski, 2016).

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de gevolgen voor de maatschappij en een paar specifieke sectoren. Deze illustreren dat de gevolgen van zelfrijdende auto’s verstrekkend kunnen zijn. In de komende jaren zullen de economie en de maatschappij ongetwijfeld worden geraakt door de ontwikkelingen en de gevolgen van autonoom rijden, wellicht via wegen die wij nu niet eens kunnen verzinnen. Maar tot die tijd zullen we het moeten doen met herhalingen van Knight Rider.

Literatuur

Bischoff & Maciejewski (2016) Simulation of City-wide Replacement of Private Cars with Autonomous Taxis in Berlin. Procedia Computer Science, Volume 83, 2016, Pages 237-244

Bloomberg (2017) Bosch to Build $1.1 Billion Chip Plant for Self-Driving Cars. Bloomberg.com, 19 juni 2017

Business Insider (2016) Here’s why self-driving cars can’t handle bridges. Businessinsider.com, 25 augustus 2016

Business Insider (2017) RANKED: The 18 companies most likely to get self-driving cars on the road first. Businessinsider.nl, 3 april 2017

CBS (2017) Omgekomen autorijders vaak jong of oud. Cbs.nl, 2 mei 2017

Comet Labs (2016) Transportation Lab. Cometlabs.io, 2016

Comet Labs (2017) 263 Self-Driving Car Startups to Watch. Cometlabs.io, 10 mei 2017

Fagnant & Kockelman (2015a) The travel and environmental implications of shared autonomous vehicles, using agent-based model scenarios. Transportation Research Part C: Emerging Technologies, Volume 40, 2014, Pages 1-13

Fagnant & Kockelman (2015b) Preparing a nation for autonomous vehicles: opportunities, barriers and policy recommendations. Transportation Research Part A: Policy and Practice, Volume 77, 2015, Pages 167-181

Google (2017) Introducing Gradient Ventures. Blog.google.com, 11 juli 2017

The Guardian (2016) BMW working with Intel and Mobileye to develop self-driving cars. Theguardian.com, 1 juli 2016

The New York Times (2016) 5 Things That Give Self-Driving Cars Headaches. Nytimes.com, 6 juni 2016

The New York Times (2017) The Race for Self-Driving Cars. Nytimes.com, 6 juni 2017

NVIDIA (2017) NVIDIA and Bosch Announce AI Self-Driving Car Computer. Blog.nvidia.com, 16 maart 2017

Reuters (2016) Ford plans self-driving car for ride share fleets in 2021. Reuters.com, 16 augustus 2016

Reuters (2017) Ford to invest $1 billion in autonomous vehicle tech firm Argo AI. Reuters.com, 10 februari 2017

Rijksoverheid (2017a) Minister Schultz opent nieuwe proeftuin voor zelfrijdend vervoer. Rijksoverheid.nl, 27 juni 2017

Rijksoverheid (2017b) Zelfrijdende auto's en vrachtwagens. Rijksoverheid.nl, 28 juni 2017

Science news (2016) Five challenges for self-driving cars. Sciencenews.org, 12 december 2016

Smith (2013) Human errors as a cause of vehicle crashes. The Center for Internet and Society, Cyberlaw.standford.edu, 18 december 2013

TechCrunch (2017) Anna Patterson talks Gradient Ventures, Google’s new AI fund. Techcrunch.com, 11 juli 2017

The Verge (2017a) Driver in fatal Tesla Autopilot crash had seven seconds to take action. Theverge.com, 19 januari 2017

The Verge (2017b) Volvo’s self-driving cars are having trouble recognizing kangaroos. Theverge.com, 3 juli 2017

The Verge (2017c) The new Audi A8 luxury sedan is a high-tech beast that can drive itself. Teverge.com, 11 juli 2017

Le Vine, Zolfaghari & Polak (2015) Autonomous cars: The tension between occupant experience and intersection capacity. Transportation Research Part C: Emerging Technologies, Volume 52, 2015, Pages 1-14

Wired (2017) A Sorta-Self-Driving Mercedes Tackles Americans’ Greatest Fear: The Roundabout. Wired.com, 10 mei 2017

Delen:
Auteur(s)
Georges de Boeck
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO
088 726 7864

naar boven