RaboResearch - Economisch Onderzoek

Kleine landjes hebben grote verschillen

Column

Delen:

Afgelopen weekend reed ik van Utrecht naar Zwolle om een kast te kopen, van Zwolle naar Heerenveen voor een verjaardag en weer terug naar huis van Heerenveen naar Utrecht. In een paar uur had ik een aanzienlijk deel van het land doorkruist. Niet dat ik nu iets nieuws zeg, maar wat is Nederland toch heerlijk klein. In weinig landen kun je vanuit het centrum in twee uur nagenoeg elke uithoek bereiken. Als je van Middelburg naar Delfzijl rijdt, heb je Nederland in nog geen vier uur tijd diagonaal gespiesd. Maar hoe klein we ook zijn, wat zijn de verschillen in Nederland toch groot. Rijd eens van de Zuidas naar de Friese meren. Of van de hightech campus in Eindhoven naar het heuvellandschap van Zuid-Limburg. Je waant je in verschillende landen, toch?

En dan heb ik het alleen nog maar over de uiterlijke kenmerken. Tijdens mijn trip reed ik ook in economisch opzicht door een aantal bijzondere en zeer verschillende gebieden. Om te beginnen reed ik van Utrecht via Amersfoort naar Zwolle; drie steden die mede vanwege hun buitengewoon hoge bevolkingsgroei dit jaar ook een hoge economische en werkgelegenheidsgroei kunnen verwachten. Vervolgens door de zuidelijke helft van Friesland, waaronder het merengebied. Je ziet het niet direct, maar in dat gebied is de industrie in de afgelopen twee decennia bijzonder hard gegroeid. De werkgelegenheid in die sector nam toe, tegen de landelijke trend in. Dan de relatief jonge Flevopolder, de volgende tijdens mijn rondje. Dit is waarschijnlijk ook in 2017 de sterkst groeiende regio, met daarbinnen Almere als uitschieter. En tot slot Het Gooi en Vechtstreek. Dit is nu juist geen groeiregio, maar eerder wat je noemt een typisch woongebied, van waaruit de inwoners voor hun werk dagelijks naar bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht pendelen. Maar gelegen in het meest welvarende deel van een van de meest welvarende landen ter wereld denk ik dat ze zich daar niet direct druk hoeven te maken over wat lagere groei.

Deze economische diversiteit is misschien niet altijd even goed zichtbaar als je door deze regio’s rijdt. Maar ik wist waar ik op moest letten omdat ik de afgelopen weken heb gewerkt aan de Regionale prognoses 2017. Daarin beschrijven we de verwachte groei van de economie en de werkgelegenheid in 2017 per regio. Wilt u ook meer weten over de economische diversiteit van ons land? Dan raad ik u aan om deze Regionale prognoses te lezen. Dan ga ik mijn kast schilderen. Het is een tweedehandsje, dus ik vrees dat hij niet meetelt voor de groei van de Zwolse economie.

Delen:
Auteur(s)
Rogier Aalders
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO
06 1096 6790

naar boven