RaboResearch - Economisch Onderzoek

Jong, verliefd en op zoek naar een woning in de stad?

Column

Delen:

Het is Valentijnsdag, de dag waarop geliefden elkaars liefde kenbaar maken door tal van gebaren. Een van die gebaren is de geliefde ten huwelijk vragen of vragen om samen te gaan wonen. Voor stelletjes die het liefst in de stad willen wonen, is het een eerste uitdaging om een betaalbaar liefdesnestje te vinden. Wat zijn de opties voor deze verliefde stelletjes?

De Nederlandse woningmarkt kent een paar smaken: een huis kopen of een woning huren in het gereguleerde segment of in het vrije segment. Wil je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, dan kom je er al gauw achter dat er in de steden lange wachtlijsten zijn – in grote steden tot zelfs vijftien jaar. Heeft het stel een middeninkomen, dan is huren in de vrije sector een alternatief. Maar voor deze groep zijn nauwelijks betaalbare huizen voor handen, terwijl huren onder jonge starters steeds populairder blijkt te worden.

Een huis kopen is door de hoge prijzen en strenge hypotheekregels voor veel mensen lastig. Maar heb je die hobbel toch genomen, dan stuit je in de grote steden op een krappe markt. De woningmarkt zit momenteel nog niet langdurig in het nauw, maar is al wel net zo krap als tien jaar geleden: voor elk verkocht huis zijn nu zes huizen te koop, tegen 6,3 in 2006, wat voor wat betreft krapte het topjaar was.

Wat moeten die verliefde stelletjes nu doen? Ik sprak mijn moeder hierover en uitte mijn zorgen over de toekomst van mijn kinderen. Ze zei: “Dan komen ze toch tijdelijk bij jou inwonen? Dat heb ik ook gedaan toen ik met jouw vader trouwde.” Dit is in de Aziatische cultuur waarin ik ben grootgebracht niet ongewoon. Maar of het gewenst is, is maar de vraag. Inwonen bij ouders heeft als voordeel dat je behoorlijk kunt besparen op de kosten voor levensonderhoud en je zo geld opzij kunt leggen voor een woning in de toekomst. Maar ieder stel dat heeft ingewoond bij (schoon-)ouders weet dat er tal van andere problemen en spanningen kunnen ontstaan.

Het is dus zaak dat er meer koop- en huurhuizen in de steden bijkomen. Maar wat is het perspectief? Het aantal bouwvergunningen kwam in de eerste elf maanden van vorig jaar uit op 44.915 (CBS, 2017). Terwijl er volgens het Economisch Instituut voor de Bouw jaarlijks minimaal 75.000 woningen bij moeten worden gebouwd om ruimte te bieden aan de structurele huishoudengroei. Daarbovenop is er nog een structureel tekort van 200.000 woningen. Nederland telt 7,7 miljoen huishoudens en maar 7,5 miljoen woningen, zo meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Om de stijgende vraag te kunnen bijbenen, moet er dus fors worden bijgebouwd. Of dit in de komende jaren gaat lukken, is maar de vraag. In een klein land als Nederland stamp je niet even wat nieuwe dorpen en steden uit de grond,. De nadruk ligt in Nederland gedeeltelijk op transformatie van bestaande bouw, rond en in de stad. Ook hebben Nederlandse gemeenten baat bij schaarste, vanwege het geld dat zij verdienen met hun grondbezit.

Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. Zitten wij ouders straks met volwassen (schoon-)zoon/dochter onder één dak? Ik ga me er in ieder geval alvast maar mentaal op voorbereiden.

En voor nu, happy Valentine!

Delen:
Auteur(s)
Rita Bhageloe-Datadin
RaboResearch Global Economics & Markets Rabobank KEO
088 726 7864

naar boven