RaboResearch - Economisch Onderzoek

This article is also available in English

Eurozone economie groeit met 0,3% in tweede kwartaal van 2016

Economisch commentaar

Delen:

Eurostat bracht vanochtend een voorlopige schatting van de BBP-groei van het eurogebied uit van 0,3% op kwartaalbasis in het tweede kwartaal van 2016. Deze groei was zoals verwacht door financiële markten. Economische groei lag lager dan in het eerste kwartaal van het jaar (0,6%), zoals wij verwachtten. Een verdere uitsplitsing van het groeicijfer in componenten is nog niet beschikbaar, maar productie indicatoren signaleerden al een lichte vertraging gedurende het kwartaal. Nationale data lijken te wijzen op een groeivertraging in alle lidstaten, maar verwacht wordt dat de Duitse groei robuust blijft.

Figuur 1: BBP-groei in volumes in het eurogebied
Figuur 1: BBP-groei in volumes in het eurogebiedBron: Eurostat

Frankrijk, Spanje, België en Oostenrijk rapporteerden eveneens hun nationale BBP-groei vanochtend. Franse economische groei kwam tot stilstand (0,0%), een significante vertraging van de gereviseerde 0,7% groei in het eerste kwartaal. Consumptie stortte in en was vlak (0,0%). Het Europees kampioenschap voetbal kan bepaalde uitgaven verhoogd hebben, maar is waarschijnlijk meer dan gecompenseerd door minder activiteit in andere gebieden. Productie nam ietwat af door de stakingen in mei en juni. Groei in Spanje vertraagde naar 0,7% kwartaal-op-kwartaal, van 0,8% in het eerste kwartaal. België groeide sneller met 0,5%, vergeleken met 0,2% in de eerste drie maanden van het jaar. Oostenrijks economische bedrijvigheid nam toe met slechts 0,3%, vergeleken met de 0,7% uit het eerste kwartaal.

De effecten van de Brexit-uitkomst in het VK zijn nog niet te zien in deze cijfers aangezien deze plaats vond aan het einde van het kwartaal. 

Delen:
Auteur(s)
Daniël van Schoot
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO

naar boven