RaboResearch - Economisch Onderzoek

Zorgeloos online winkelen in Kopenhagen en Milaan

Column

Delen:

Vooral vlak voor de feestdagen maken veel mensen gebruik van webshops om een leuk cadeautje voor familie of vrienden te kopen. Het percentage mensen dat gebruik maakt van online diensten voor een aankoop neemt toe. In 2016 heeft 73 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder online iets gekocht. Het merendeel van de Nederlanders maakt daartoe gebruik van een Nederlandse webshop, maar ook steeds meer mensen kopen producten of diensten bij webshops uit andere EU-landen. Het CBS berekende dat 22 procent van de Nederlanders in 2016 een aankoop heeft gedaan in een webshop uit een ander EU-land. Dat percentage is ongeveer verdubbeld ten opzichte van vier jaar geleden (CBS, 2016).

Meestal bestellen we dus bij Nederlandse webshops, maar ook steeds vaker bij webwinkels van bijvoorbeeld onze oosterburen zoals Zalando en de Duitse vestiging van Amazon.com. Iets bestellen bij deze buitenlandse webwinkels gaat gemakkelijk en voelt veilig. Dat komt onder meer doordat de websites in het Nederlands zijn, maar ook doordat alle informatie rondom bestellen en retourneren duidelijk op de website is te vinden en het geld bij een retourzending weer snel op je rekening staat. De duidelijke en goede voorwaarden van Zalando en andere webshops hebben we onder meer te danken aan de samenwerking van de Europese Unie (EU).

In juni 2014 is de Europese Richtlijn Consumentenrechten doorgevoerd in de Nederlandse wetgeving. Deze regels hebben voor veel extra rechten voor online-shoppers gezorgd. Waar voor de invoering van deze richtlijn iedere EU-lidstaat zelf de wettelijke voorwaarden van het webwinkelen mocht bepalen, is er nu een aantal uniforme regels. Zo hebben consumenten die iets bij een webshop uit de EU bestellen dankzij deze wet recht op veertien dagen bedenktijd. De klant hoeft daarbij geen enkele reden op te geven om van de aankoop af te zien. De winkelier moet vervolgens binnen veertien dagen nadat het artikel retour is ontvangen het betaalbedrag terugstorten. Indien de consument alle producten die hij heeft besteld terugstuurt, is de winkelier verplicht het hele aankoopbedrag terug te betalen, dus óók de verzendkosten voor het versturen van het product naar de klant.

Daarnaast zijn webshops in de EU verplicht om bepaalde informatie op een begrijpelijke manier op hun website te vermelden en moeten ze een wettelijk modelformulier aanbieden dat klanten kunnen gebruiken om producten te retourneren. Webwinkels die zich niet aan deze regels houden, kunnen worden beboet. In ons land gebeurt dat door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zo legde de ACM in oktober 2016 nog een aantal boetes op aan webwinkels die consumenten onvoldoende informeerden of die de bezorgkosten niet terugbetaalden.

Over de garantietermijn zijn ook afspraken gemaakt. Webwinkels in de EU-lidstaten moeten minimaal twee jaar garantie geven op aankopen. Lidstaten mogen hier in hun wetgeving van afwijken, maar alleen in het voordeel van de consument. Nederland heeft dit gedaan door te stellen dat elke consument recht heeft op een deugdelijk product. Dit betekent dat een product, als het op een normale manier wordt gebruikt, een bepaalde tijd mee moet kunnen. Wel is de klant verplicht om te bewijzen dat het niet zijn schuld was als het product na zes maanden kapot gaat. De Europese Commissie heeft plannen gepresenteerd voor het invoeren van twee jaar garantie op online aankopen in de EU waarbij consumenten gedurende deze twee jaar niet hoeven te bewijzen dat zij, als het product kapot gaat, er niets aan konden doen.

Een ander voordeel van de Europese samenwerking is dat kopers van webshops in de EU geen invoerrechten hoeven te betalen. Als je iets bestelt bij een webshop buiten de EU kunnen er zowel invoerrechten als btw-kosten bij komen en die kunnen best in de papieren lopen. Binnen de EU is dat dus niet het geval. Dit is een direct voordeel van het feit dat ons land lid is van de EU en de bijbehorende afspraak van vrij verkeer van goederen. Een voordeel waar consumenten baat bij hebben. De Britse online-shoppers zullen er te zijner tijd, als de Brexit een feit is, nog vaak met weemoed aan terugdenken.

Literatuur

CBS (2016). Online winkelen; kenmerken aankoop, persoonskenmerken.

ACM.nl (2016). Consumentenregels vanaf 13 juni 2014.

ACM.nl (2016). ACM beboet vijf webwinkels voor overtreden regels annulering aankoop.

Delen:
Auteur(s)
Lisette van de Hei
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO

naar boven