RaboResearch - Economisch Onderzoek

"Gezocht: partner met vaste baan"

Column

Delen:

De lente is weer begonnen. Het seizoen van zoeken. Naar kievits- of paaseieren bijvoorbeeld. Het is ook een tijd waarin meer mensen op zoek gaan naar een nieuwe liefde of een nieuw huis: de woningverkopen trekken in het voorjaar altijd aan ten opzichte van de wintermaanden. Maar een nog groter deel van de bevolking is op zoek naar werk; niet alleen werklozen maar ook werkenden.

Inmiddels heeft zo’n 40% van alle werkenden een ‘flexibele arbeidsrelatie’. Voor twintigers ligt dat percentage zelfs nog iets hoger; starters op de arbeidsmarkt werken vaak jarenlang via tijdelijke of uitzendcontracten. Zij zijn om de haverklap op zoek naar de volgende baan of opdracht. En die tijdelijkheid maakt het ook lastiger om een woning te kopen.

Op ‘huishoudniveau’ wordt dit weer enigszins gecompenseerd: veel zzp’ers en andere flexwerkers hebben namelijk een partner met een vaste baan. Nog wel. Maar de flexibilisering van de arbeidsmarkt zal naar verwachting verder toenemen, zo blijkt onder meer uit onderzoek van TNO. Sommigen spreken ook wel over de ‘gig economy’: een economie waarin arbeidskrachten voornamelijk op projectbasis worden ingehuurd en niet meer langdurig aan een werkgever zijn verbonden. De ‘flexibele schil’ als kern van het bedrijfsmodel. Als straks meer dan de helft van de werkenden ‘flex’ is, dan zal het ook steeds vaker voorkomen dat beide partners een flexibele arbeidsvorm hebben. Daarmee wordt de behoefte aan meer flexibiliteit op het gebied van wonen en vermogensopbouw urgenter. Dat laatste geldt overigens niet alleen voor jonge starters, maar ook voor oudere werkenden en gepensioneerden. In een nieuw artikel illustreren wij het belang van financiële schokbestendigheid met vier persoonlijke verhalen van mensen in verschillende levensfasen.

Al met al is er haast geboden bij het aanpassen van onze woningmarkt –meer betaalbare huurwoningen in het middensegment– en het pensioenstelsel. Een voorbeeld is het nieuwe plan van minister Blok van Wonen om in de regio Amsterdam en Utrecht kleine huurappartementen te bouwen in de vrije sector. Het pensioenstelsel moet een grotere groep werkenden omvatten en tegelijk meer maatwerk bieden. Het bouwen van woningen kost echter tijd en het wijzigen van het pensioenstelsel is complex. Dit soort aanpassingen verloopt daarom (te) traag en moeizaam.

Zal de ‘relatiemarkt’ zich wél sneller aanpassen? Werkenden zijn op datingsites in ieder geval stukken populairder dan werklozen. Werkenden met een vaste baan worden daarbinnen een steeds kleinere groep – zijn zij straks extra gewild? Maakt de flexibiliserende arbeidsmarkt ons straks calculerender op de relatiemarkt? Erg romantisch klinkt dat niet. Maak daarom haast met het flexibiliseren van de woningmarkt en het pensioenstelsel. En red de romantiek.

Delen:
Auteur(s)
Leontine Treur
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO
06 1024 5424

naar boven