RaboResearch - Economisch Onderzoek

This article is also available in English

Visie op 2016

Special

Delen:
Deze publicatie is verouderd, Bekijk de recentste uitgave.

Stabiele groeivooruitzichten Nederlandse economie in onzekere wereld

De economische groei in ons land is na jaren van crisis, recessie en stagnatie overtuigend teruggekeerd. In 2016 zal de Nederlandse economie naar verwachting groeien met 2½%, na een voorziene groei van 2% in 2015. Deze groei wordt breed gedragen, want behalve de export doen ook de particuliere consumptie en de private investeringen een duit in het zakje. Wel blijft de hoge werkloosheid een pijnpunt en is de exportgroei omgeven met onzekerheden. De mondiale economie groeit in een redelijk tempo door, maar echt vanzelf gaat het allemaal niet. Over een brede linie zien we de groeivertraging van China, la­gere grondstofprijzen en de verwachte Amerikaanse renteverhoging de groeivoeten van opkomende landen drukken. Daarnaast blijven we ons noodgedwongen vastklampen aan het extreem ruime monetaire beleid, waarvan steeds meer aanwijzingen komen dat het op termijn groeiverlagende bijwerkingen en risico’s op nieuwe crises met zich meebrengt. Voorts blijven onopgeloste structurele problemen, zoals hoge schuldniveaus, een zwakke economische expansie in een aantal opkomende landen en de daarmee gepaard gaande lage grondstofprijzen een bron van onzekerheid voor de valutamarkten.
Dat en meer staat in onze Visie op 2016.

Publicaties

Voorwoord Visie op 2016: groen in een oranje context
Wij tellen onze zegeningen dat Nederland, in een internationaal klimaat waarin veel seinen op oranje staan, zich dit en volgend jaar als een groene oase zal ontpoppen. Dat is de afgelopen jaren wel eens anders geweest.

Visie op 2016: Nederlandse economie
De Nederlandse economie groeit dit en volgend jaar in een tempo waar wij een paar jaar geleden eigenlijk al niet meer op durfden te rekenen. Bovendien wordt de toename van de economische activiteit breed gedragen.

Visie op 2016: internationale economie
De mondiale groei houdt in 2016 aan, maar versnelt niet. De VS is bijna klaar voor een renteverhoging en de rest van de wereld wacht in spanning af. Normalisatie van het monetaire beleid is economisch riskant, maar te lang, te ruim monetair beleid ook.

Visie op 2016: financiële markten
Terwijl de Chinese renminbi devalueert, wordt de dollar ook in algemene zin sterker in 2016, mede door Fed renteverhogingen. De ECB doet eerder het omgekeerde, waardoor het het Eurodollar valutapaar verder verzwakt. Iets hogere kapitaalmarktrentes liggen wel in het verschiet.

Achtergrondstudies

Een overzicht van de achtergrondstudies bij de Visie op 2016 vindt u hieronder.

ECB Special: Will it cut it, van Elwin de Groot en Bas van Geffen - 16 november 2015
FX: the relentless march of the currency war, van Jane Foley - 13 november 2015
Rabo Rate Directions: predicting(& trading) the ECB’s next moves, van Richard McGuire e.a. - 13 november 2015
China: SDR – who, when, how, what, where?, van Michael Every, 11 november 2015
US: thinking about the next US recession, van Philip Marey - 30 oktober 2015

Infographics

Nederlandse economie - Stabiele groeivooruitzichten omgeven door onzekere wereldeconomie

Infographic visie 2016 Nederland

Monetaire balanceeract - De uitdaging om het juiste rentepad te vinden

Video's

Groen in een oranje context
Wim Boonstra geeft een toelichting bij de nationale en internationale economische vooruitzichten, zoals beschreven in de Visie op 2016.

Blik op de Nederlandse economie
Tim Legierse geeft een toelichting bij de economische vooruitzichten voor Nederland, zoals beschreven in de Visie op 2016.

Blik op de mondiale economie
Allard Bruinshoofd geeft een toelichting bij de internationale economische vooruitzichten, zoals beschreven in de Visie op 2016.

Blik op de financiële markten
Elwin de Groot geeft een toelichting bij de vooruitzichten voor de financiële markten, zoals beschreven in de Visie op 2016.

Delen:
Auteur(s)
Wim Boonstra
RaboResearch Global Economics & Markets Rabobank KEO
Tim Legierse
Rabobank KEO
Allard Bruinshoofd
Rabobank KEO
Elwin de Groot
RaboResearch Global Economics & Markets Rabobank KEO

naar boven