RaboResearch - Economisch Onderzoek

Een Italiaanse droom of nachtmerrie?

Column

Delen:

Het boekingsseizoen voor de zomervakantie is in Nederland in volle gang. Zelf heb ik voor dit jaar al een prachtige reis uitgestippeld naar Italië. Een land met historie, mooie natuur, een aangenaam klimaat en heerlijk eten, oftewel een vakantieland bij uitstek. En ik vraag me weleens af hoe geweldig het zou zijn om in dit land te wonen en bijvoorbeeld een bed & breakfast op te richten. Misschien heeft u er ook stiekem wel eens over nagedacht om de stap naar een ander land te wagen. Wat mij er nog van weerhoudt is dat er achter al het moois in Italië zaken en procedures schuilgaan die mijn geduld, doorzettingsvermogen en kans op succes waarschijnlijk behoorlijk op de proef zullen stellen. Op mijn vorige reis naar Italië viel mij zo een aantal zaken op.

Neem het internet. Het is achteraf onvoorstelbaar met hoeveel gemak ik er van uit ging dat internet werkt op de redelijk stabiele en snelle manier zoals het dat in Nederland doet. Maar het is ook onvoorstelbaar hoe het je productiviteit vermindert als dat niet zo is. Zo had ik in mijn hotelkamer in Rome weliswaar uitstekend wifi-bereik, maar maakte enige frustratie zich van mij meester toen ik voor de zoveelste keer eenzelfde, toegegeven enigszins omvangrijke, mail probeerde te versturen. Of wij hier in Nederland nu verwend zijn of de doorsnee Italiaan wordt benadeeld, doet er in feite weinig toe; zeker is dat ik minder werk gedaan kreeg in eenzelfde tijd.

Ook ging ik er van uit dat ik in Italië mijn weg wel kon vinden, letterlijk en figuurlijk, door de Engelse taal te beheersen. Toegegeven, de meeste mensen waren uiterst vriendelijk en bereid me te helpen als ik ze bijvoorbeeld naar de weg vroeg. Maar ze gingen er doorgaans wel vanuit dat ik het Italiaans volledig beheerste. Dus als ik mijn leven of een zaak wil opbouwen doe ik er goed aan de Italiaanse taal van te voren onder de knie te krijgen, zoveel is duidelijk. Bij het optuigen van een zaak ontkom ik er waarschijnlijk ook niet aan om een consultant en een van de vele juristen die het land rijk is in de hand te nemen (Italië kent veruit de grootste juristendichtheid van Europa). De bureaucratie is namelijk enorm, de regelgeving complex en wetten zijn mogelijk tegenstrijdig, zeker tussen verschillende lagen van de overheid.

Zo dienen vergunningen soms op verschillende niveaus te worden aangevraagd. Bij gebrek aan kennis daarvan kan het zomaar zijn dat je wel een vergunning bezit op provinciaal niveau, maar dat de lokale autoriteiten je beboeten, je dwingen tot aanpassingen of zelfs je investering trachten te onteigenen. Of andersom. Een proces van vergunningen aanvragen blijkt eindeloos te kunnen duren en dat werkt omkoping in welke vorm dan ook in de hand.

Premier Renzi wekt sterk de indruk de bureaucratie, de complexe regelgeving, het logge en inefficiënte overheidsapparaat, en de corruptie aan te willen pakken. Sterker nog, hij heeft er daadwerkelijk een begin mee gemaakt. En voor het eerst sinds lange tijd lijkt er ook echt toekomstmuziek in te zitten. Zowel door het krachtige optreden van Renzi als door het feit dat men in het algemeen steeds meer inziet dat verandering noodzakelijk is. Maar denk niet dat het een kwestie is van maanden. Gevestigde belangen zijn groot en de weg is lang, heel lang.

Het is geenszins mijn bedoeling uw eventuele toekomstplannen te verstoren, maar zoals mijn moeder altijd zei: ”bezint eer ge begint”. Voor mij betekent dat voor nu een prachtige reis door la bella Italia deze zomer. Maar wie weet wat de toekomst te bieden heeft.

Delen:
Auteur(s)
Maartje Wijffelaars
RaboResearch Global Economics & Markets Rabobank KEO
06 2257 0569

naar boven