RaboResearch - Economisch Onderzoek

Wilde ik maar in Friesland wonen

Column

Delen:

Friezen zijn mazzelaars. Drentenaren, Zeeuwen en in mindere mate Groningers en Limburgers ook. Maar vooral Friezen. Wist u dat een Friese tussenwoning in 2014 gemiddeld 136 duizend euro kostte? Ik ook niet. Althans, niet precies. Net als u wist ik wel dat de prijzen van woningen in de perifere gebieden van Nederland veel lager zijn dan in de economische kernregio’s. Nu ik weet hoeveel lager precies denk ik regelmatig: wilde ik maar in Friesland wonen.

Reken maar even mee. Een koopprijs van 136 duizend euro betekent dat financiering met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mogelijk is. De huidige 10-jaars hypotheekrente met NHG van de Rabobank is 2,4 procent. Als we uitgaan van de huidige maximale lening ten opzichte van de woningwaarde (LTV) van 103 procent, annuïtaire aflossing en een marginaal belastingtarief van 42 procent, dan bedraagt de netto hypotheeklast in het eerste jaar ruim 400 euro per maand. In de provincie Utrecht kostte de gemiddelde tussenwoning in 2014 ruim 247 duizend euro. Vanaf 1 juli 2015 bedraagt de maximale hypotheeksom voor NHG 245 duizend euro, dus bij die koopprijs (en eveneens een LTV van 103 procent) is NHG niet mogelijk. De 10-jaars hypotheekrente is dan geen 2,4 maar 2,8 procent. In dat geval bedraagt de maandelijkse netto hypotheeklast ongeveer 800 euro in het eerste jaar, bijna twee maal zo veel als in het Friese voorbeeld. U begrijpt mijn wens. Uitgaande van bovenstaande voorbeelden steek ik elke maand 400 euro in mijn zak als ik mijn Utrechtse tussenwoning ruil voor een Friese.

Friesland en Utrecht zijn natuurlijk niet de enige gebieden met sterk verschillende woningmarkten. Veel regio’s in het noorden, oosten en zuiden van het land zijn haast niet te vergelijken met de meer dynamische Randstedelijke regio’s. In onze Special Herstel op de regionale woningmarkt analyseren en beschrijven wij de verschillen tussen regio’s en gemeenten. Wellicht verbaast het u om te lezen dat het herstel op de woningmarkt in alle regio’s is ingezet, ondanks de grote verschillen.

Terug naar mijn wens. Helaas wil ik niet in Friesland wonen. Ik vind het er prachtig, daar niet van, maar mijn sociale leven speelt zich daar niet af, mijn werk is er niet gevestigd en mijn familie woont elders. Net als miljoenen andere Nederlanders heb ik een voorkeur voor de Randstad. Nagenoeg al mijn vrienden wonen in Utrecht en ik fiets in tien minuten naar mijn werk. En de delen van mijn leven die zich niet in Utrecht afspelen, zijn vanuit het centrum van Nederland gemakkelijk en snel bereikbaar. Omgedraaid zou je kunnen zeggen dat ik mij in de loop der jaren in economisch en sociaal opzicht zo sterk aan Utrecht heb gebonden, dat het kopen van een woning in de stad de enige logische keuze leek. Daar betaal je blijkbaar voor. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben erg blij met mijn woning en de plek waar deze staat. Maar die Friezen, dat zijn de echte mazzelaars.

Delen:
Auteur(s)
Rogier Aalders
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO
06 1096 6790

naar boven