RaboResearch - Economisch Onderzoek

Bouwfantasieën

Column

Delen:

Als kind bouwde ik graag huizen van Lego. Met witte muren en een rood dak. En ramen met luiken ervoor. Als volwassene knutsel ik alleen nog op papier: met woningplattegronden en meubels op schaal. Bij iedere geplande verhuizing kan ik weer uren naar hartenlust puzzelen. En dan blijkt al snel dat de grootte van een woning niet alleen afhankelijk is van het aantal vierkante meters. Want waar moet de boekenkast? Past er eigenlijk wel een kledingkast in de slaapkamer? Is dit een dragende muur of kan ik hem nog verplaatsen?

Ik stel mij voor dat er op dit moment duizenden mensen in Nederland aan het puzzelen zijn met plattegronden. Mensen die net een huis hebben gekocht, of dat van plan zijn. Want niet alleen de markt voor bestaande koopwoningen is uit het dal, ook de nieuwbouw trekt weer aan. Het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) verwacht dat de nieuwbouw vanaf 2015 weer met circa 10% per jaar zal groeien, na jaren van krimp.

Ook zijn er mensen die dromen van een aanbouw of bijgebouw. Het EIB rapporteerde over 2014 een lichte stijging van de herstel- en verbouwingswerkzaamheden aan woningen, mede onder invloed van het lage BTW-tarief dat nog geldt tot 1 juli 2015. Bovendien zijn de regels voor een aanbouw of bijgebouw eind vorig jaar flink versoepeld. Het is voortaan toegestaan om in de achtertuin een tijdelijke ‘mantelzorgwoning’ neer te zetten. Daar kunnen dan de mantelzorgers of de zorgbehoeftigen wonen, zolang als de hulp nodig is. Een ideale woonsituatie voor een zorg-au pair.

Een uitbouw aan de achterkant van de woning mag voortaan vier meter lang vergunningsvrij worden gebouwd. Dat was 2,5 meter. Bij een woningbreedte van vijf meter levert dit dus twintig vierkante meter op, of zelfs veertig vierkante meter over twee verdiepingen. En dat is groter dan sommige zelfstandige appartementen in oude stadswijken. Wat zou u doen met zoveel extra vierkante meters? Een klusruimte, atelier, kantoor of andersoortige werkruimte? Uw eigen fitnesszaal? Een semi-zelfstandige wooneenheid voor inwonende volwassen kinderen?

Hoe leuk het ook is om hierover na te denken, zelf ben ik voorlopig uitgepuzzeld. Ik heb namelijk geen concrete bouwplannen en de kans is best groot dat u die ook niet heeft. Maar kent u de bouwfantasieën van uw buren? Wie weet dromen zij van een klein paleisje, pal naast uw achtertuin. Misschien moet u het onderwerp toch eens aansnijden. Wanneer de hei-installatie er eenmaal staat dan is het te laat.

Delen:
Auteur(s)

naar boven