RaboResearch - Economisch Onderzoek

Prinsjesdag 2014: minder bezuinigen maar meer hervormen

Economisch commentaar

Delen:

De overheid bezuinigt in 2015 iets minder hard dan in de afgelopen jaren, maar voert wel een aantal grote hervormingen in. De koopkracht van Nederlandse huishoudens neemt volgend jaar voor het tweede jaar op rij toe. Mede daardoor trekt het economische herstel volgend jaar aan en zal het ook breder in de economie te voelen zijn.

De belangrijkste veranderingen voor 2015: de langdurige zorg gaat voor een groot deel naar de gemeenten en de budgetten gaan omlaag. Het ontslagrecht wordt eenvoudiger, de ontslagvergoedingen gaan omlaag en de maximale duur van de werkloosheids­uitkering wordt korter. Het aantal inkomensondersteunende maatregelen voor ouders met minderjarige kinderen gaat van elf naar vier regelingen. Als laatste wordt de basisbeurs voor studenten omgezet in een lening.

In een serie van vijf Themaberichten kijken we op Prinsjesdag naar de overheidsfinanciën en de hervormingen die de kabinetten onder Rutte hebben doorgevoerd op het gebied van de woningmarkt, de arbeidsmarkt, het zorgstelsel en het bankwezen. 

Lees de diverse publicaties over Prinsjesdag hieronder.

Delen:
Auteur(s)

naar boven