RaboResearch - Economisch Onderzoek

Lentekriebels

Column

Delen:

Het is lente! En niet zo’n beetje ook. De zon schijnt dermate fel de trein in dat ik op mijn laptopscherm bijna niet zie wat ik typ. En dit weekeinde wordt het 15 graden. Na een zeldzaam warme winter worden ook in de eerste week van de meteorologische lente dus weer temperaturen bereikt die veel hoger zijn dan het langjarige gemiddelde.

Maar het is natuurlijk pas begin maart. En maart roert zijn staart, waarna april nog doet wat hij wil. Bovendien, hoe vol de stadsterrassen en strandtenten dit weekeinde ook zullen zitten, Speedo en zwempak blijven ongetwijfeld nog in de kast liggen. Zomer is het natuurlijk nog niet.

Hoewel ieder seizoen wel iets moois in zich bergt, kijk ik toch vooral het meest uit naar de zomer. Lekker warm, groene natuur, lange dagen en een aangename temperatuur van het zeewater. Lentekriebels wakkeren dat verlangen naar de zomer aan, nadat het verlangen naar de zomer in de winter diep bevroren is geweest. Maar door de eigenwijsheid van maart en april krijgt de zucht naar de zomer soms nog even een tik op de neus.

Ook in de economie is het lente. De seizoenen in de economie lopen van hoogconjunctuur (zomer), neergang (herfst) en recessie (winter) naar een fase van herstel (lente). In de economie is er nog duidelijker dan bij het weer maar één favoriet seizoen: de zomerse hoogconjunctuur. Bedrijven hebben veel te doen en de werkloosheid is laag. Ondanks de terugkeer van economische groei verwachten wij dat de werkloosheid dit jaar nog zal stijgen en volgend jaar maar beperkt weer af zal nemen. Het zal dus nog jaren duren voordat de werkloosheid weer in de buurt van de laagtepunten komt die we in eerdere perioden van hoogconjunctuur hebben gekend. Het is dus nog lang geen zomer.

Bovendien moeten we ook voor de economie nog de grilligheid van maart en april doorstaan. Op korte termijn wordt de economische groei nog beperkt door de eerdere dalingen van het huishoudinkomen en de woningprijzen. Hoewel de kou uit de lucht is, loopt de werkloosheid nog op en zal een groot aantal bedrijven het dit jaar nog moeilijk hebben. Op korte termijn zal het economisch nog geen ongekwalificeerd mooi weer zijn, iets wat we in maart wel gewend zijn. En zoals in de afgelopen tijd is gebleken, doet niet alleen april maar ook de Russische president Poetin wat hij wil. De ontwikkelingen in Oekraïne bieden een goede herinnering aan het feit dat ernstige verstoringen van de wereldeconomie het economische herstel flink dwars kunnen zitten. De Europese en in het verlengde daarvan ook de Nederlandse economie zijn na jaren van recessie en een sterke stijging van de overheidsschuld zeer kwetsbaar voor een nieuwe negatieve schok van buiten.

Voor wat betreft de tijdslijnen van de economische lente denk ik dat die zeker de komende drie jaar nog in beslag gaat nemen. Dit jaar is het weer nog grillig zoals in maart en profiteert niet iedereen van het economische herstel. Volgend jaar is de economische groei breder gedragen maar blijft de economie erg gevoelig voor tegenslagen vanuit het buitenland. Omdat de werkloosheid in onze verwachtingen eind volgend jaar slechts beperkt zal zijn gedaald, zal ook 2016 nog bij de economische lente horen. Als het een beetje meezit, zijn we dan voorbij het instabiele weer van maart en april en komen we in mei terecht. In dat geval kan in dat jaar een basis worden gelegd voor de aanvang van de zomer. In mei leggen alle vogels immers een ei.

U merkt, ik heb de lentekriebels te pakken. Maar helaas verwacht ik voor het economische weer nog niet dat we binnenkort ook met zijn allen volop van de zomer kunnen genieten.

Delen:
Auteur(s)

naar boven