RaboResearch - Economisch Onderzoek

This article is also available in English

2014, het jaar van Brazilië?

Economisch commentaar

Delen:

Dit jaar organiseert Brazilië het WK. De laatste jaren vielen de prestaties van de Goddelijke Kanaries behoorlijk tegen, totdat ze vorig jaar de Confederations Cup wonnen. Direct behoorde de ploeg weer tot de grote favorieten voor de WK-zege.

Economisch gezien gaat Brazilië juist de andere kant op. Nadat de Braziliaanse economie in de periode 2004-2010 met gemiddeld 4.5% groeide en Brazilië promoveerde tot BRIC, is de groei nu al een aantal jaar op rij erg mager. Is het Braziliaanse groeimodel uitgewerkt? Wij denken van wel. Alleen wanneer Brazilië er in slaagt investeringen te verhogen en de productiviteit te vergroten, kan de economie de dynamiek van het eerste decennium van deze eeuw terugvinden. Dit is in van de belangrijkste conclusies die we trekken in een reeks van korte studies over de Braziliaanse economie.

In deze reeks van studies geven we allereerst een kort overzicht van de turbulente macro-economische geschiedenis van Brazilië in 'Brazil's macro economy, past and present'. Vervolgens leggen we in het Economic Report 'Brazil's economic model, in need of a revamp' uit waarom het model van het afgelopen decennium, dat was gebaseerd op een snelle stijging van grondstoffenprijzen, consumptie en krediet, niet langer voor hoge groei kan zorgen. Dit hangt mede samen met een aantal belangrijke structurele problemen beschreven in 'How to tackle the 'Custo Brasil', zoals het belastingstelsel, bureaucratie en tekortschietend(e) infrastructuur en onderwijs.

Figuur 1: Economische groei Brazilië
Figuur 1: Economische groei BraziliëBron: EIU
Figuur 2: Armoede en inkomensongelijkheid
Figuur 2: Armoede en inkomensongelijkheidBron: OECD

Mede doordat hervormingen in Brazilië traag plaatsvinden, wat samenhangt met de manier waarop de Braziliaanse democratie werkt,  zoals we illustreren in de studie 'Democracy, Brazilian style', is het niet te verwachten dat deze problemen snel opgelost zullen zijn. Het afgelopen decennium heeft er wel een belangrijke sociale evolutie plaatsgevonden die beschreven wordt in het rapport 'Brazil's social challenges'. Vele Brazilianen ontworstelden zich aan de armoede en de traditioneel zeer hoge inkomensongelijkheid nam sterk af. Toch ligt er ook op dit terrein nog een belangrijke, vooral institutionele, uitdaging.

Ten slotte terug naar het WK. Gaat het WK een groot verschil maken voor de Braziliaanse economie? Waarschijnlijk is de economische impact is beperkt. Maar, zoals hier wordt betoogd, misschien kun je het WK het best vergelijken met een (erg duur) feest, en een feest organiseer je niet voor geldelijk gewin, maar voor de ervaring.

Delen:
Auteur(s)

naar boven