RaboResearch - Economisch Onderzoek

Waarom (nog steeds) niets zeker is

Column

Delen:

De financiële markten zijn afgelopen twee weken weer opgeschrikt door de ‘sell-off’ in opkomende economieën. Door een combinatie van slecht nieuws uit verschillende hoeken van de wereld en de nu echt begonnen monetaire terugtocht in de Verenigde Staten daalden de wisselkoersen van opkomende economieën en kwamen de beurskoersen in het Westen omlaag. Voor mij het zoveelste bewijs dat nog niets zeker is in de wereldeconomie. En al helemaal niet als het gaat om groei en inflatie in de eurozone.

En het jaar begon nog wel zo lekker. Het IMF stelde voor het eerst sinds tijden zijn raming voor de mondiale economische groei naar boven bij. Weliswaar minimaal, maar het is een absolute trendbreuk met de telkens neerwaartse aanpassingen van de jaren ervoor. Ook voor Nederland kwam de afgelopen maand niet veel anders dan relatief positief nieuws, zoals u ook in ons Conjunctuurbeeld kunt lezen. En zeg nu eerlijk, daar waren we ook wel aan toe.

Maar daarbij valt mij wel steeds op dat het gevoel bij velen is dat ‘we er nu wel weer uitkomen’. Natuurlijk, dat willen we allemaal graag. Maar dat gaat voorbij aan de realiteit. Deze historisch lange recessie kent een lange nasleep, zeker in Europa. De grootste groeibijdrage voor de wereldeconomie zal ook dit jaar, net als in de afgelopen jaren, uit het Oosten komen. China natuurlijk, India, maar ook andere landen in vooral die regio groeien hard. Met als Aziatische uitzondering natuurlijk Japan, dat stug volhoudt om nauwelijks te groeien.
Het Westen, met voorop de VS en het VK, doet het wel wat beter. Maar we vergeten daarbij graag dat zeker in de eurozone een aantal problemen nog niet is opgelost en een deel van de groei vooral is ontstaan door het opblazen van nieuwe zeepbellen.

En dat zien we nu. De zeepbellen in opkomende markten worden gecorrigeerd en hetzelfde geldt voor de aandelenbeurzen, die wel weer een correctie konden gebruiken.
Daarbij zijn we er ook in de eurozone nog lang niet. Natuurlijk, er zullen ook goede cijfers komen: na de historische recessie van de afgelopen jaren is het opwaartse potentieel groot. Maar fundamenteel heeft Europa nog een lange weg te gaan. Institutioneel zijn er grote stappen gezet, maar het bouwwerk is nog niet klaar. En in een jaar met Europese verkiezingen is het vervolmaken van de bankenunie een ambitieus project.
Daarnaast kost schuldafbouw veel tijd. Vooral landen met hoge private schulden lijden het meest, zo heeft het IMF ons recent nog voorgerekend. En dat weten we in Nederland. En omdat de economie bij lange na nog niet op volledige kracht opereert, is de kans op deflatie ook nog steeds aanwezig. Ondanks de monetaire verruiming van de afgelopen jaren.

Niets is dus zeker. Een snel en probleemloos herstel uit de Lange Recessie zou daarbij wat mij betreft nog de grootste verrassing zijn. Want één zekerheid hebben we wel: de weg omhoog is lang en bochtig.

Delen:
Auteur(s)
Hans Stegeman
RaboResearch Nederland Rabobank KEO
088 726 7864

naar boven