RaboResearch - Economisch Onderzoek

De magie van vertrouwen

Column

Delen:

De Nederlandse woningmarkt kende in 2013 opnieuw een moeilijk jaar. Maar in de tweede helft van dat jaar ontwikkelden het aantal verkopen en de prijs van bestaande woningen zich positiever dan wij hadden verwacht. Hetzelfde geldt overigens voor de economie als geheel, die in deze periode eerder en sneller uit recessie kwam dan wij hadden voorspeld.

Nu werk ik sinds augustus 2007 mee aan economische voorspellingen. Ik begon daar dus mee aan de vooravond van de mondiale financiële crisis en de daarop volgende economische recessie. In de beginfase van de mondiale recessie van 2008/2009 bleven we te lang te optimistisch. Maar een half jaar later zette het economische herstel sneller en sterker in dan wij hadden gedacht. En hoewel we destijds meteen ook waarschuwden dat het tempo van herstel niet houdbaar was, werden we wel verrast toen de Nederlandse economie weer terugviel in de lange recessie die we een half jaar geleden achter ons lieten. Ik heb dus een vrij dikke huid ontwikkeld voor de confrontatie met onjuiste voorspellingen. Voorspelfouten zijn overigens niet iets van de afgelopen jaren. Over de afgelopen 25 jaar is een zelfde patroon te zien.

Mijn ervaring van de afgelopen jaren zorgt er wel voor dat ik mij permanent afvraag of we niet te optimistisch of te pessimistisch zijn. En omdat we nu net door een dieptepunt voor zowel de economie als de woningmarkt zijn gekomen, dringt momenteel vooral die laatste vraag zich op. Want achteraf blijkt vaak dat het herstel na een dieptepunt vaak sterker is dan wij dachten.

Ondanks de positieve verrassingen in de tweede helft van 2013 blijven wij voorzichtig en matig positief over de verdere economische groei en de verdere toename van de woningverkopen in 2014. En hoewel de prijs van bestaande koopwoningen in het afgelopen half jaar al niet meer is gedaald, verwachten we dat pas in de loop van dit jaar een definitieve bodem wordt gevonden. In feite voorzien we voor economie en woningmarkt door het jaar heen dus een minder positieve ontwikkeling dan in de tweede helft van 2013.

Die gematigd positieve voorspellingen doen we dus ondanks de beter dan verwachte ontwikkelingen in het afgelopen halfjaar en ondanks dat in het verleden vaak is gebleken dat we nadat de economie een bodem bereikt met onze verwachtingen vaak achter de muziek aanlopen. Daar hebben we natuurlijk wel goede redenen voor. Voor zowel de economie als geheel als de woningmarkt denken we dat de daling van het reëel beschikbare huishoudinkomen en de huizenprijsdaling van de afgelopen jaren ook dit en volgend jaar nog een negatief effect zullen hebben op de bestedingen van huishoudens. Het zijn vooral tastbare economische en financiële redenen die dit beeld bepalen. Dat zijn de factoren waar wij onze blik goed op hebben gericht.

In mijn rechter ooghoek zie ik echter steeds dat ene grafiekje, waarin zowel het algemene consumentenvertrouwen als het vertrouwen in de woningmarkt zoals Vereniging Eigen Huis dat meet in de loop van 2013 zeer snel omhoog schiet. De vraag dringt zich dan op in welke mate de huishoudens die financiële ruimte hebben, door dit verbeterde vertrouwen ook meer zullen gaan besteden of eerder zullen besluiten om een woning te kopen. Mijn gevoel zegt dat we op basis van het toegenomen vertrouwen onze verwachtingen iets optimistischer zouden kunnen maken. Een voorspelling op basis van de bekende economische en financiële factoren plus een vleugje magie van het vertrouwen dus. Maar tegelijkertijd durf ik niet blind te varen op de mogelijke gunstige economische effecten van het vertrouwen. Dus blijf ik voorlopig mijn hoofd breken over wat de sterke verbetering van het sentiment voor de economische groei en de woningmarkt gaat betekenen.

Delen:
Auteur(s)

naar boven