RaboResearch - Economisch Onderzoek

Lichte productiestijging Nederlandse maakindustrie in oktober

Economisch commentaar

Delen:
  • Productie maakindustrie stijgt met 0,1% in oktober
  • Totale industriĆ«le productie daalt met 1,8%
  • Sentiment onder producenten is positief
  • Positieve verwachting voor de komende maanden

Omdat de inkoopmanagersindex (PMI) zich al maanden boven de neutrale grens van 50 bevindt, en het producentenvertrouwen op het hoogste punt staat sinds mei 2011, verwachten we op basis van het positieve sentiment een aanhoudende productiegroei in de komende maanden. De positievere binnenlandse dynamiek zal van invloed zijn op de binnenlandse maakindustrie. Wij verwachten wel dat dit naar verhouding meer voor de exportgerichte sectoren van de Nederlandse maakindustrie zal gelden. Sentimentsindicatoren in voor Nederland belangrijke handelspartners als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wijzen op verdere groei in de komende maanden (figuur 1). Verder zal de verwachte depreciatie van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse Pond een positieve bijdrage leveren aan een hogere exportgroei in de komende maanden.

Figuur 1: Vertrouwen onder producenten stijgt verder
Figuur 1: Vertrouwen onder producenten stijgt verderBron: Macrobond

Productie maakindustrie stijgt licht

Het seizoensgecorrigeerde productievolume van de Nederlandse maakindustrie is in oktober met 0,1% toegenomen ten opzichte van de maand ervoor. In september nam dit nog met 0,6% af ten opzichte van augustus. Het momentum (3m/3m-gemiddelde) bleef in oktober met 0,3% licht positief (figuur 2). De lichte stijging van het productievolume van de maakindustrie blijft wel iets achter bij het positieve sentiment onder producenten van de afgelopen maanden.

De totale industriƫle productie, die naast de maakindustrie ook de mijnbouw en energieproductie omvat, is in oktober met 1,8% maand-op-maand afgenomen, nadat deze in september eveneens met 1,8% was gedaald ten opzichte van augustus. De reden hiervoor was dat oktober naar verhouding warm was, waardoor de gasproductie niet overeenkomt met het gemiddelde seizoenspatroon. Hierdoor daalde het momentum naar -0,6%, nadat dit in september met 0,3% nog positief was.

Figuur 2: Positief momentum maakindustrie
Figuur 2: Positief momentum maakindustrieBron: CBS

Ontwikkeling sentiment geeft vertrouwen

De PMI van de maakindustrie steeg in november verder naar 54,6 en bereikte daarmee de hoogste stand sinds februari van dit jaar. In oktober was de PMI nog 53. Deze index nam verder toe doordat inkoopmanagers een positiever oordeel hadden over de productieomvang, nieuwe orders en de werkgelegenheid. Naast de PMI laat ook de vertrouwensindex voor de maakindustrie van het CBS een positieve ontwikkeling zien. In november steeg deze index naar 2,4 nadat in oktober met een stand van 2 al het hoogste punt sinds mei 2011 was bereikt. Daarbij was er in de afgelopen twee maanden een duidelijke verbetering zichtbaar in de deelindicator die de stemming over de verwachte productie meet voor de komende drie maanden.

Delen:
Auteur(s)
Björn Giesbergen
RaboResearch Global Economics & Markets Rabobank KEO
Martijn Badir
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO

naar boven