RaboResearch - Economisch Onderzoek

Nederlandse woningmarkt sterk van start in 2014

Economisch commentaar

Delen:

De NVM-cijfers over het eerste kwartaal van 2014 zijn positief. Het aantal koopovereenkomsten bij NVM-makelaars nam verder toe en de mediane huizenprijs vertoont de eerste stijging op jaarbasis sinds 2010. De cijfers laten dan ook een verder herstel zien van de woningmarkt.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bracht vandaag haar cijfers uit over het eerste kwartaal van 2014. Het aantal koopovereenkomsten bij NVM-makelaars wordt twee tot drie maanden eerder dan de feitelijke overdracht bij het Kadaster geregistreerd en geeft daarom het meest actuele beeld van de markt van bestaande koopwoningen.

Cijfers tonen verder herstel

Het aantal koopovereenkomsten bij NVM-makelaars is met 24.360 het beste eerste kwartaal sinds 2008 (figuur 1). De vergelijking met vorig jaar geeft geen goed beeld van de recente ontwikkelingen. Het aantal koopovereenkomsten in het eerste kwartaal van 2013 was laag omdat relatief veel huishoudens eind 2012 een woning kochten om te profiteren van de fiscaal gunstige hypotheekvormen. Onze seizoensgecorrigeerde reeks laat zien dat het aantal overeenkomsten toenam ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het transactieherstel van de tweede helft van 2013 zette in het eerste kwartaal van dit jaar dus door.

De mediane huizenprijs nam voor het eerst sinds drie jaar weer toe op jaarbasis, met 1,1% (seizoensgecorrigeerd). De mediane huizenprijs van de NVM corrigeert niet voor kwaliteitskenmerken zoals de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) van Kadaster/CBS, maar over het geheel is de samenhang in de ontwikkeling van beide maatstaven sterk (figuur 2). Omdat de woningmarktinformatie van de NVM voorloopt op de marktinformatie van het CBS, verwachten wij dat ook de PBK-index in april of mei de eerste stijging op jaarbasis zal noteren. 

Vooruitzicht voor 2014 positief

De verdere toename van de transactieaantallen en de stabilisatie van de prijs zijn zeer welkome veranderingen ten opzichte van de jarenlange neergang die hieraan vooraf ging. Daarnaast geeft de NVM aan dat zij dit jaar een nog beter tweede kwartaal verwacht, mede door de hogere opkomst bij de Open Huizen Dag van afgelopen 5 april. De toename in transactieaantallen en de stabilisatie van de huizenprijzen ondersteunt dan ook onze verwachting van een verder herstel op de woningmarkt, zoals beschreven in het laatste Kwartaalbericht Woningmarkt. De snelheid waarmee is echter hoger dan verwacht.

Figuur 1: Beste eerste kwartaal sinds 2008
Figuur 1: Beste eerste kwartaal sinds 2008 Bron: NVM
Figuur 2: Prijzen stabiliseren
Figuur 2: Prijzen stabiliserenBron: CBS, NVM, bewerking Rabobank

 

Delen:
Auteur(s)
Pieter van Dalen
Rabobank KEO
030 21 2666

naar boven