RaboResearch - Economisch Onderzoek

Scorebordjournalistiek

Column

Delen:

"Ongenuanceerde vorm van sportjournalistiek, waarbij alleen naar de uiteindelijke (hoge) uitslag wordt gekeken en niet naar het vertoonde spel en de feitelijke krachtsverhoudingen tijdens de wedstrijd"

Encyclo, Online Encyclopedie

De recessie is voorbij!

De economie van de eurozone krabbelde het afgelopen kwartaal uit de langste recessie in haar bestaan, met een groei van 0,3% kwartaal-op-kwartaal. De samenstelling van de groei leverde een aantal positieve verrassingen op. Zo was Portugal (+1,1%) niet alleen de groeikoploper van heel de Europese Unie, maar liet het zonder uitzondering alle OESO-landen achter zich. Duitsland (+0,7%) liet de Verenigde Staten (+0,6%), het Verenigd Koninkrijk (+0,6%) en Japan (+0,4%) achter zich en trok daarmee en passant de rol van economische locomotief van het eurogebied weer naar zich toe. Reden genoeg voor eurocommissaris Ollie Rehn van Economische en Monetaire Zaken om tijdens zijn vakantie de pers op te zoeken: "De cijfers bewijzen het gelijk van de fundamenten van ons antwoord op de crisis; een beleidsmix waar een stabiliteitscultuur en structurele hervormingen voor meer groei en banen hand in hand gaan."

Jetzt geht’s Hausse?

Wat Rehn u niet vertelt, maar wij in ons Economisch Kwartaalbericht uitleggen, is dat de werkelijke economische krachtsverhoudingen wel iets anders liggen dan dat ene groeicijfer doet vermoeden. Zo is de groei in de eurozone weliswaar terug, maar hoe welkom die ook is, de economie van het eurogebied is nog lang niet voldoende op stoom om de banen nu al te creëren waar Rehn naar verwijst. De werkloosheid in de eurozone blijft dit en volgend jaar op een nagenoeg onveranderd hoog niveau van 12¼% liggen. Dat komt mede doordat overheden, gezinnen en financiële instellingen in grote delen van de eurozone hun balansen nog aan het repareren of verstevigen zijn. Een snel verder aantrekkende groei ligt op de korte termijn dan ook niet in het verschiet. Ook niet voor de Duitse economie, waar de sterke groeiprestatie deels een echo is van een zeer zwak voorgaand kwartaal, als gevolg van de zeer koude winter. De sterke Duitse groeiprestaties verhullen bovendien het gebrek aan beleidsvooruitgang, waarin de economische risico’s voor de toekomstige groei verborgen liggen. En de Amerikaanse economie groeit nu weliswaar even (marginaal) langzamer dan die van de eurozone, maar dan wel dwars door de inmiddels in werking getreden automatische bezuinigin­gen heen. Het toont de kracht van het Amerikaanse herstel, waar huishoudens de balansen inmid­dels verregaand hebben hersteld en de huizenmarkt al geruime tijd geleden de weg naar boven heeft ge­vonden. Enige nuance en bescheidenheid zou ons Europeanen dus in economische zin wel passen.

Wat Ollie Rehn kan leren van Ron Jans

Verrassend nieuws ook uit ons land. Niet in economische zin, want de Nederlandse economie kromp zoals verwacht in het afgelopen kwartaal, al nam het krimptempo gelukkig wel verder af. De verrassing komt van de vaderlandse voetbalvelden, waar het nietige PEC Zwolle na vier speelronden de koppositie van de eredivisie pakte. Een prachtig resultaat natuurlijk voor de club die met een klein budget pas weer zijn tweede seizoen op het hoogste niveau meedraait sinds de jongste promotie in 2012. Hoofdtrainer Ron Jans kraaide echter allerminst over het succes van zijn trainingsmethoden: “Als je na een serie slechte wedstrijden niet in paniek raakt, hoef je na vier goede wedstrijden ook niet euforisch op de banken te gaan staan.” Tegelijkertijd geeft hij aan samen met zijn spelers natuurlijk wel enorm van het moment te genieten. Als Jans’ werk er bij PEC op zit, mag hij wat mij betreft het woord gaan voeren voor Ollie Rehn.

Delen:
Auteur(s)
Allard Bruinshoofd
Rabobank KEO

naar boven