RaboResearch - Economisch Onderzoek

Optimisme inkoopmanagers vertaalt zich nog niet in sterke productiegroei

Economisch commentaar

Delen:

Juichend werd vorige week het optimisme van de inkoopmanagers ontvangen. De historisch sterke relatie tussen de inkoopmanagersindex en de ontwikkeling van de productie was één van de pijlers voor het optimisme over de economische ontwikkeling in Nederland in het derde kwartaal. Dit lijkt voorlopig tegen te vallen.

In de afgelopen maanden was het sentiment onder inkoopmanagers (PMI) in Nederland en bij onze belangrijkste handelspartners (Duitsland, VK, VS en Frankrijk) al verbeterd (figuur 1). In september steeg de Nederlandse inkoopmanagersindex nog verder door: van 53,5 naar 55,8,

Figuur 1: Sterke stijging productenvertrouwen 

Figuur 1: Sterke stijging productenvertrouwen

Bron: Markit

De productiecijfers van de maakindustrie, vandaag gepubliceerd door het CBS, laten echter een krimp van 1,7% zien in de maand augustus, na een stijging van 1% in juli. Het 3-maands gemiddelde laat een magere groei zien van 0,4 % (zie figuur 2).

De totale industriële productie daalt daarbij nog. Dit cijfer omvat ook de energieproductie, waardoor er sprake was van sterke groei in de eerste helft van het jaar door de ongewoon koude en lange winter. De normalisatie van het gasverbruik in de zomermaanden zorgt vervolgens voor krimp. Voor het volgen van de structurele ontwikkeling van de economie richten wij ons daarom op de maakindustrie.

Figuur 2: Zwakke groei maakindustrie

Figuur 2: Zwakke groei maakindustrie

Bron: CBS

Betekent dit dat het optimisme van de afgelopen maanden ongegrond is? Of loopt het sentiment een paar maanden vooruit op de werkelijke ontwikkelingen, zoals we ook in 2009 al zagen (zie figuur 3).  Om die verwachting waar te maken is dan nog een flinke groeispurt van de productie nodig. 

Figuur 3: Inkoopmanagersindex vs. productie maakindustrie 

Figuur 3: Inkoopmanagersindex vs. productie maakindustrie

Bron: Markit, CBS

De harde cijfers laten voorlopig slechts een gematigde groei zien. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, waar de orderontvangsten in augustus tegenvielen en de inkoopmanagersindex  in september weer licht daalde.

Wij verwachten dat de Nederlandse economie nog dit jaar uit de recessie komt. Dit zal echter niet meteen een omslag zijn naar hoge groeicijfers, maar eerder naar een economisch beeld dat gemiddeld stagnatie betekent. Voor een structurele terugkeer naar groei blijft de binnenlandse dynamiek dit en volgend jaar te zwak .

 

 

Delen:
Auteur(s)
Leontine Treur
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO
06 1024 5424

naar boven