RaboResearch - Economisch Onderzoek

Voorzichtige groei industrie

Economisch commentaar

Delen:

In afwachting van de economische groeicijfers van het derde kwartaal werd het optimisme van de inkoopmanagers de afgelopen maanden met open armen ontvangen. De historisch sterke relatie tussen de inkoopmanagersindex en de ontwikkeling van de productie is één van de pijlers voor optimisme over de economische ontwikkeling. Dit optimisme vertaalde zich in het derde kwartaal echter nog niet in sterke productiegroei.

De productie van de maakindustrie steeg in september 1,4% ten opzichte van de maand ervoor, na een krimp van 1,2% in augustus en een stijging van 0,6% in juli. De kwartaal-op-kwartaal groei in het derde kwartaal komt daarmee op een magere 0,5 % (zie figuur 1).

Figuur 1: Matige groei maakindustrie
Figuur 1: Matige groei maakindustrieBron: CBS

De totale industriële productie, waar naast de maakindustrie ook de energieproductie bij hoort, steeg met 0,6% m-o-m in september, maar op kwartaalbasis was er nog sprake van een daling met 1,4% in het derde kwartaal. Deze daling wordt veroorzaakt door een normalisatie van de gasproductie na een relatief koude eerste helft van het jaar. Dit effect zal in het volgende kwartaal uit de cijfers verdwenen zijn.

Op 14 november worden de BBP-cijfers van het derde kwartaal bekend gemaakt. Gezien de daling van de totale industriële productie in het derde kwartaal verwachten wij op basis van deze cijfers nog geen groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Wel zijn de vooruitzichten voor het vierde kwartaal gunstig.

De groei van de maakindustrie in de maand september en het toegenomen optimisme onder inkoopmanagers in Nederland en bij onze belangrijkste handelspartners (figuur 2) wijzen op een versnelling van de productiegroei.

Daarbij is het niet ongebruikelijk dat het sentiment een paar maanden vooruitloopt op de werkelijke ontwikkelingen. Dit zagen we ook al in 2009 (zie figuur 3). Omdat naast een hogere productiegroei in de maakindustrie het tijdelijke negatieve effect van het lagere energieverbruik waarschijnlijk wegvalt zal de totale industriële productie na krimp in het derde kwartaal waarschijnlijk juist groeien in het vierde kwartaal.

Figuur 2: Sterke groei producentenvertrouwen
Figuur 2: Sterke groei producentenvertrouwenBron: CBS, Reuters EcoWin
Figuur 3: Inkoopmanagersindex vs. productie maakindustrie
Figuur 3: Inkoopmanagersindex vs. productie maakindustrieBron: CBS, Reuters EcoWin

De positieve ontwikkelingen in de maakindustrie en het positieve sentiment zien we wellicht nog niet terug in de BBP-cijfers van het derde kwartaal, maar de vooruitzichten voor het vierde kwartaal zijn goed. 

Delen:
Auteur(s)
Leontine Treur
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO
06 1024 5424

naar boven