RaboResearch - Economisch Onderzoek

This article is also available in English

Visie op 2014

Special

Delen:

In haar Visie presenteert de Rabobank jaarlijks haar economische verwachtingen voor het komend jaar. Samen met de macro-economische 'Visie op 2014' verschijnt de themabrochure 'Gooi de euro niet met het badwater weg'. Hieronder treft u tevens diverse infographics, video's en achtergrondstudies aan.

Column Allard Bruinshoofd - Wankel perspectief
Met deze titel presenteren wij een voorzichtig positieve Visie op 2014. We benadrukken in deze publicatie primair drie positieve aanknopingspunten. Maar we zien en bespreken ook de grootste risico’s die maken dat we dit perspectief als wankel bestempelen.

Visie op 2014 – Wankel perspectief
De Nederlandse economie zal in 2014 niet groeien. De werkloosheid loopt verder op en het flauwe briesje in de rug door de wereldwijde groeiversnelling biedt niet genoeg tegenwicht voor de binnenlandse problemen. Die groeiversnelling komt voor meer dan de helft voor rekening van de economische prestaties van de VS en het bescheiden herstel in de eurozone.

Mondiale economie – Beleidskeuzes staan centraal
We verwachten dat de mondiale economische groei volgend jaar weer aantrekt van rond 3¼% dit jaar naar 3¾% in 2014. Deze groeiversnelling komt voor meer dan de helft op het conto van de VS en de eurozone, waarmee meteen ook de grootste risico’s op tafel liggen.

Financiële markten – Minder liquiditeit, meer aandacht voor de fundamenten
Het beeld op de financiële markten wordt sterk bepaald door de timing en het tempo van de afbouw van monetaire verruiming door de Fed (tapering). Hangende de politieke onzekerheid in de VS gaan we er vanuit dat de Fed hier in het voorjaar een begin mee gaat maken en in het najaar haar monetaire verruiming heeft stopgezet.

Nederland – Stabiele stagnatie
Volgend jaar zal de economische activiteit in Nederland stabiliseren. De vooruitzichten voor de jaren daarna zijn iets gunstiger. De Nederlandse economie blijft voor groeiherstel afhankelijk van de economische ontwikkelingen in het buitenland. De overheid en vele gezinshuishoudingen blijven in de komende jaren bezig met de reparatie van hun balans, wat de binnenlandse bestedingen zal drukken.

Verwachtingentabel – Visie op 2014 in cijfers
Onze prognoses voor 2014.

Themabrochure – Gooi de euro niet met het badwater weg
Tegelijkertijd met de macro-economische Visie op 2014 publiceren we de thema-uitgave Gooi de euro niet met het badwater weg. Daarin geven we onze visie op de eurocrisis en het voortbestaan van de muntunie. Een van de conclusies is dat de perifere landen uiteindelijk sterker uit de crisis zullen komen, mits ze genoeg tijd krijgen. En hier zou de gehele monetaire unie van moeten profiteren.

Infographic – Wankel perspectief
Onze Visie op 2014 in een notendop

Infographic – Gooi de euro niet met het badwater weg
Onze Themabrochure in één oogopslag

Video – Internationale economische vooruitzichten
Allard Bruinshoofd geeft een toelichting bij de internationale economische vooruitzichten, zoals beschreven in de Visie op 2014.

Video – Vooruitzichten financiële markten
Jan Lambregts geeft een toelichting bij de vooruitzichten voor de financiële markten, zoals beschreven in de Visie op 2014.

Video – Vooruitzichten rente en valuta
Elwin de Groot geeft een toelichting bij de rente- en valutaverwachtingen, zoals beschreven in de Visie op 2014.

Video – Economische vooruitzichten voor Nederland
Hans Stegeman geeft een toelichting bij de economische vooruitzichten voor Nederland, zoals beschreven in de Visie op 2014.

Achtergrondstudies
Een overzicht van de achtergrondstudies bij de Visie op 2014 vindt u hieronder.

Economic Report Schalierevolutie in macro-economische context
Economic Report Sneller mondiaal economisch herstel: herbalancering en handelsliberalisering
Economic Report Eurozone (Engelstalig)
Economic Report United Kingdom (Engelstalig)
Economic Report China (Engelstalig)
Eurozone credit remains key concern (Engelstalig)
Inflation risk in many guises (Engelstalig)
Revisiting Currency Vulnerabilities (Engelstalig)
The macro-economic effects of the shale gas revolution (Engelstalig)
Looking to the future through a ‘liquidity lens’ (Engelstalig)

Outlook 2014
Al onze content is ook beschikbaar in het Engels. Bezoek de volledig Engelstalige pagina met Outlook 2014-informatie of onze Engelstalige website: economics.rabobank.com.

Delen:
Auteur(s)
Hans Stegeman
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO
Allard Bruinshoofd
Rabobank KEO

naar boven