RaboResearch - Economisch Onderzoek

Duitsland: slecht uiteinde, sterk begin

Economisch commentaar

Delen:

De Duitse economie is in het vierde kwartaal van 2012 met 0,6% gekrompen door een forse teruggang in de buitenlandse vraag naar Duitse goederen. Stemmingsindicatoren wijzen op een herstel van de economie in 2013.

Het Duitse BBP-volume is in het laatste kwartaal van 2012 met 0,6% gekrompen, na een groei van 0,2% in het derde kwartaal (figuur 1). De uitkomst voor heel 2012 blijft ongewijzigd ten opzichte van de eerdere publicatie, met een BBP-groei van 0,9%. Vergeleken met de voorgaande kwartalen is de negatieve bijdrage van de buitenlandse vraag opvallend; ook Duitsland lijkt nu de gevolgen van een afzwakkende Europese vraag te voelen. In het binnenland hebben de private investeringen een negatieve bijdrage geleverd aan de groei. Overheidsbestedingen en voorraadvorming hebben positief bijgedragen aan het BBP-cijfer.

Vooruitzichten voor 2013 positief

De diepte van de krimp van het vierde kwartaal lijkt vooralsnog slechts eenmalig te zijn geweest. Harde data zoals industriële productie en de hoeveelheid orders van de maakindustrie laten zien dat de economie aan het einde van het vierde kwartaal weer beter begon te presteren. Daarnaast zijn de Duitse stemmingsindicatoren, die in hoge mate correleren met de BBP-groei, zeer positief (figuur 2). De stijging in de ZEW-index van 31.5 naar 48.2 was een positieve verrassing, vooral omdat deze index vaak een goede voorspeller is van omslagpunten. Ook de vorige week verschenen PMI wijst op een lichte economische groei in het eerste kwartaal van 2013. Ten slotte is de afgelopen vrijdag verschenen IFO-index voor de vierde maand op rij boven verwachting gestegen naar een niveau van 107,4 (104,3 in de voorgaande maand).Voor 2013 verwachten wij daarom voor Duitsland een terugkeer van economische groei, met een belangrijke rol voor de binnenlandse bestedingen. De krappe arbeidsmarkt resulteert in stijgende lonen, wat in combinatie met vertrouwensherstel in de loop van het jaar zal leiden tot consumptiegroei. Het stijgende producentenvertrouwen zal op termijn een herstel van private investeringen opleveren. De Duitse overheid heeft in 2012 een begrotingsoverschot behaald van 0,2%, waardoor de overheid in tegenstelling tot die in de meeste andere eurozonelanden niet hard hoeft te bezuinigen in 2013. Ten slotte zal ook Duitsland profiteren van een door ons verwacht voorzichtig economisch herstel in de eurozone (zie Macro Comment 13/03).

Figuur 1: Bijdragen bestedingscomponenten
Figuur 1:  Bijdragen bestedingscomponentenBron: Statistische Bundesamt (Destatis)
Figuur 2: Stemmingsindicatoren
Figuur 2: StemmingsindicatorenBron: Reuters EcoWin
Delen:
Auteur(s)

naar boven