RaboResearch - Economisch Onderzoek

De toekomst begint nu

Column

Delen:

Toen ik een jaar of zeven was, heb ik me een keer de toekomst laten voorspellen door een meisje uit mijn klas. Ze deed dat door de vorm van de binnenkant van mijn linkerhand te koppelen aan gebeurtenissen die veelbelovend klonken, maar geen van alle bewaarheid zijn geworden. Een van de voorspellingen betrof een baan in het ziekenhuis, als chirurg. In die tijd dacht ik dat chirurgen uitsluitend gebroken benen en armen aan elkaar plakten. En dat leek me wel leuk werk. Maar toen ik een paar jaar later op tv een hersenoperatie zag, besloot ik dat ik toch maar detective wilde worden. Is ook niet gelukt overigens.

De toekomst voorspellen is uiteraard een hachelijke onderneming. Toch wemelt het van de waarzeggers in ons land. En niet alleen op de kermis. Van groeiverwachting tot weekendweer, voor alles hebben we voorspelmodellen -en programma's die voor de zeer korte termijn weliswaar relatief accuraat kunnen zijn, maar voor de lange termijn qua betrouwbaarheid niet veel meer te bieden hebben dan tarotkaarten of koffiedik. Is een blik werpen in de verre toekomst daarom zinloos? 

Wij denken van niet. Daarom hebben we vorig jaar het boek IN2030 uitgebracht. Hierin beschrijven we vier scenario's voor de wereld van 2030, waarbij we kijken naar de wereldeconomie en de mondiale machtsverhoudingen, wonen en werken in Nederland, de financiële sector en grondstofzekerheid en duurzaamheid. Het zijn geen toekomstvoorspellingen maar beschrijvingen van mogelijke economische gebeurtenissen in vier mogelijke werelden. Gebeurtenissen die in meer of mindere mate een strategische keuze verlangen van de ondernemer, beleidsmaker en bestuurder van de toekomst.

Door op een dergelijke manier vooruit te kijken en je af te vragen wat je met je organisatie bij dergelijke ontwikkelingen zou doen, kun je je toch tot op zekere hoogte op de toekomst voorbereiden. Wat doe je als internationaal georiënteerd ondernemer bijvoorbeeld als de eurozone uiteenvalt. Wij voorzien op korte termijn misschien geen Europese desintegratie, maar wie weet wat ons over achttien jaar te wachten staat. Of hoe kom je aan goed gekwalificeerd personeel als de arbeidsmarkt krap is. Momenteel groeit de werkloosheid weliswaar, maar het is niet ondenkbaar dat goede arbeidskrachten over twintig jaar schaarser zijn dan ooit. Het zijn in ieder geval geen ontwikkelingen om lijdzaam af te wachten.

Voor de ondernemer/bestuurder/beleidsmaker die met zijn strategie aan de slag gaat, is, kortom, een goed uitgewerkte blik ver vooruit van eminent belang voor het toekomstige succes van zijn organisatie. Voor díe strateeg hebben wij de IN2030 iPad-app ontwikkeld, om spelenderwijs te leren anticiperen op fictieve, maar realistische politieke en economische gebeurtenissen in de periode tussen nu en 2030. De app is hier gratis te downloaden. Doe er je voordeel mee. Overigens wordt de uitslag van de EK-finale er niet in voorspeld. Dat laten we liever over aan de opvolger van Octopus Paul.

Delen:
Auteur(s)
Enrico Versteegh
RaboResearch Nederland, Economie en Duurzaamheid Rabobank KEO
06 5133 6218

naar boven