Themabericht
Nederlanders willen minder uitgeven als rondkomen niet lukt
De hoge inflatie heeft impact op de portemonnee van huishoudens. Hoe zouden Nederlanders hun financiën weer in balans brengen als rondkomen niet zou lukken?
Themabericht
De hoge inflatie heeft impact op de portemonnee van huishoudens. Hoe zouden Nederlanders hun financiën weer in balans brengen als rondkomen niet zou lukken?
Special
Onze overheid wil dat Nederland in 2030 minstens twee miljard kubieke meter groen gas produceert. Dat is acht keer zoveel als in 2022. Hiervan moet het meeste naar de gebouwde omgeving gaan. Het is een ambitieus doel om zowel de afhankelijkheid van fossiel aardgas als de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Special
Consumenten zien in ‘graaiflatie’ de boosdoener voor de pijn in hun portemonnee. We zien bedrijfswinsten inderdaad toenemen, maar daar zijn ook andere verklaringen voor, zoals anticipatie op verdere (loon)kostenstijgingen.
Special
De overheid wil dat Nederland in 2030 minstens 2 miljard kubieke meter groen gas produceert waarvan het merendeel naar de gebouwde omgeving gaat. Om deze doelen te kunnen verwezenlijken, moet echter nog een flink aantal barrières worden overwonnen.
Special
Een sterke stijging van het algemene prijspeil kan de koopkracht van huishoudens uithollen en de winsten van bedrijven aantasten. In deze maandelijkse inflatiemonitor voor de Nederlandse economie leggen we de inflatiecijfers uit en presenteren we onze inflatieverwachtingen.
Column
We kopen iets minder spullen en meer diensten, maar deze verschuiving in het consumptiepatroon zorgt nog niet direct voor milieu- of klimaatwinst.
Special
Some forty percent of the firms in The Netherlands has a preference for a majority job applicant for vacancies and hence scores low on inclusion. These low-inclusion firms are more likely to experience labor market tightness, a decreasing turnover, and more turnover uncertainty.
Column
Steeds meer huurhuizen worden te koop gezet. Hierdoor krijgen aspirant-huizenkopers mogelijk meer kans op een koophuis. Maar dat is geen winst voor de volkshuisvesting.
Special
Regelmatig stellen politici ons lidmaatschap van de eurozone ter discussie. Daarbij valt op dat er weinig tot geen aandacht uitgaat naar de mogelijke kosten van een euro-exit met behoud van EU-lidmaatschap.
Special
Gek genoeg is er maar weinig bekend over het verandervermogen van Nederlandse bedrijven: de mate waarin ze nieuwe marktomstandigheden herkennen, op waarde schatten en kunnen omzetten in een andere bedrijfsvoering. Terwijl dit juist cruciaal is in de transitie naar een duurzame en inclusieve economie.
Special
Vier op de tien bedrijven beschikt over onvoldoende verandervermogen om mee te kunnen in de transitie naar een duurzame en inclusieve economie. Vooral het kleinere MKB beschikt doorgaans over minder verandervermogen en dat maakt ze kwetsbaar voor transitieproblemen.
Column
Werkgeversorganisaties en vakbonden zijn nauw betrokken geweest bij de vormgeving en uitwerking van de arbeidsmarktplannen van het kabinet. Maar hoe evenwichtig is die invloed van de vakbond op het arbeidsmarktbeleid nog?
Special
Decennialang was de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een magneet waar meer mensen vanuit andere delen van Nederland naartoe verhuisden dan andersom. Sinds 2017 zien we echter een trendbreuk: per saldo gaan er meer mensen die in de MRA woonden naar andere delen van Nederland. Dit (negatieve) migratiesaldo lijkt samen te hangen met de ‘meerprijs’ die in de MRA wordt betaald ten opzichte van vergelijkbare woningen in andere regio’s.
Special
Toekomstbestendig wonen in de regio Leiden-Den Haag vraagt niet alleen iets van (bestaande en nieuwe) huizen en het zorgsysteem. We moeten ook op een andere manier (samen)werken en samenleven.
Column
Nog maar weinig consumenten hadden twee jaar geleden gehoord van dynamische elektriciteitstarieven, maar nu biedt zelfs de ANWB deze aan. Wat zijn dynamische tarieven en voor wie zijn ze aantrekkelijk?