RaboResearch - Economisch Onderzoek

Blijf op de hoogte met de RaboResearch Economie podcasts

Blijf op de hoogte van de economische ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten met de RaboResearch Economie podcasts. Luisteren naar deze podcasts is een snelle en gemakkelijke manier om kennis te maken met het economisch onderzoek van de Rabobank.

De podcasts zijn ook te beluisteren via onder meer iTunesSpotify, LibSyn en binnenkort ook in de pas gelanceerde app RaboCasts.

Beluister de podcasts hieronder.

Hoe goed zijn managers in de retail?
Managers in de Nederlandse retail doen het objectief gemeten minder goed dan die in de industrie, zo blijkt uit ons onderzoek. Volgens Jesse Groenewegen en Pieter Weijnen is het voor het verhogen van hun managementkwaliteit allereerst van belang dat retailers zich bewust worden van de kwaliteit van hun huidige praktijken. Interviewers: Tara Janssen en Raphie Hayat.
Hoe vergaat het de Britse economie twee jaar na het Brexit-referendum?

Twee jaar na het Brexit-referendum lijkt het erop dat de Britse economie niet echt te lijden heeft onder het besluit de EU te verlaten. Maar schijn bedriegt, want hoewel het VK niet in recessie is, viel het land qua economische groei terug van koploper tot hekkensluiter van de G7. Alexandra Dumitru en Stefan Koopman leggen uit.
Interviewers: Leontine Treur en Raphie Hayat.Geldschepping en de banken
In ons land wordt contant geld steeds minder gebruikt. Het is in de meeste gevallen sneller, eenvoudiger, veiliger en goedkoper om uw bankrekening te gebruiken. Het saldo daarop is het girale geld. En dat wordt niet door de overheid, maar via commerciële banken in omloop gebracht. In deze podcast legt Wim Boonstra uit hoe het zit met banken en geldschepping. 
Interviewers: Carlijn Prins en Menno Middeldorp. 
Wat is de invloed van eurosceptische partijen in het Europees Parlement?

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement zal volgens recente peilingen ongeveer 38 procent van de stemmen naar anti-EU-partijen gaan. Eurosceptici zijn verdeeld over het politieke spectrum, maar zullen volgens Ester Barendregt en Koen Verbruggen de Europese integratie wel verder vertragen.
Interviewers: Barbara Broeks en Raphie Hayat.
Financiële markten negeren geopolitieke risico’s niet

Geopolitieke risico’s nemen toe, maar financiële markten lijken onbezorgd. Menno Middeldorp en Lize Nauta bespreken in deze podcast hun Engelstalige onderzoek naar de impact van geopolitieke risico’s op de obligatie- en (Nederlandse) aandelenmarkten.
Interviewers: Lisanne Spiegelaar en Raphie Hayat.
Waarom CO2-beprijzing een goed idee is

Veel economen denken dat CO2-beprijzing de beste manier is om de uitstoot van CO2 te reduceren. Dit kan met een emissierechtenhandelssysteem (ETS) of met CO2-belasting. Karolina Ryszka legt in deze podcast uit waarom zij voorstander is van laatstgenoemde.
Interviewers: Tara Janssen en Menno Middeldorp.


Consumptie reageert sterkt op stijgende huizenprijzen

Onderzoek van RaboResearch laat zien dat er een significant verband bestaat tussen de stijging van de huizenprijzen en de consumptie van huishoudens in Nederland. Volgens Lisanne Spiegelaar gaan huiseigenaren van elke euro die de waarde van de eigen woning stijgt zo’n 4 cent extra consumeren.
Interviewers: Lize Nauta en Menno Middeldorp.


Het hoe en waarom van cryptovaluta

Wat zijn cryptovaluta? Hoe werken ze? En waarom zijn ze zo slecht voor het milieu? Georges de Boeck gaat in op de achtergronden ervan aan de hand van de tot nog toe bekendste cryptovaluta: Bitcoin.
Interviewers: Carlijn Prins en Menno Middeldorp.


De groene energietransitie en de polder
Nederland is hekkensluiter van Europa op het gebied van hernieuwbare energie. Met het Akkoord van Parijs in het achterhoofd en de wanhoop van de Groningers vers in het geheugen besloot de regering in 2018 dat het roer radicaal om moest. Er kwam een Klimaatwet. Volgens Hyung-Ja de Zeeuw de strengste ter wereld.
Interviewers: Karolina Ryszka en Menno Middeldorp.


De economische transitie van China
In 2018 gaven Chinese beleidsmakers nog aan hun focus te verschuiven van hoge economische groei naar de kwaliteit van de economische groei. Daardoor zou er meer aandacht komen voor milieuvervuiling, inkomensongelijkheid en financiële stabiliteit. Björn Giesbergen gaat in op de uitdagingen van China voor de komende jaren.
Interviewers: Carlijn Prins en Raphie Hayat.


Personeelsmanagement en krapte op de arbeidsmarkt

Steeds meer bedrijven geven aan dat krapte op de arbeidsmarkt een belemmering vormt voor hun activiteiten. Tegelijkertijd zien we dat er voor Nederlandse bedrijven nog veel te halen valt uit hun managementpraktijken in het algemeen en personeelsmanagement in het bijzonder. Volgens Jadé Dieteren is meer aandacht voor personeelsmanagement dan ook noodzakelijk.
Interviewers: Carlijn Prins en Hugo Erken.


De yieldcurve en de Amerikaanse economie

De Amerikaanse yieldcurve is momenteel heel vlak, omdat de korte rente niet veel lager is dan de lange rente. Philip Marey legt uit dat dit een voorteken kan zijn van een recessie in de VS. 
Interviewers: Hugo Erken en Raphie Hayat.


Meer spaargeld door betere spaargewoonten en zelfbeheersing

Uit ons onderzoek blijkt dat ruim een derde van de Nederlanders tussen de 20 en 45 jaar minder dan 3.000 euro spaargeld heeft. Carlijn Prins legt uit dat spaargeld belangrijk is voor de financiële weerbaarheid op korte termijn én voor langeretermijndoelen zoals de aanschaf van een huis of de studie van kinderen. 
Interviewers: Ester Barendregt en Menno Middeldorp.


Kwaliteit van managementpraktijken
Nederland scoort hoog, maar zeker niet top op de internationale ranglijst van managementpraktijken. Volgens Sjoerd Hardeman kan beter beleid bij overheid en bedrijven al helpen. 
Interviewers: Carlijn Prins en Nic Vrieselaar.


Nobelprijswinnaar Romer en de endogene groeitheorie

Nobelprijswinnaar Paul Romer ontvangt de prijs voor zijn bijdrage aan de endogene groeitheorie en dat is volgens Hugo Erken meer dan terecht. Want economen kunnen vandaag de dag nog steeds veel van hem leren. 
Interviewers: Carlijn Prins en Nic Vrieselaar.


Nobelprijswinnaar Nordhaus en de CO2-prijs

Nobelprijswinnaar William Nordhaus maakte het voor het eerst mogelijk om een prijskaartje aan klimaatschade te hangen. In deze podcast praat Karolina Ryszka u bij. 
Interviewers: Carlijn Prins en Raphie Hayat.

Het belang van het Europees Parlement
Het Europees Parlement is belangrijk binnen de Europese besluitvorming, bijvoorbeeld op het gebied van handel, landbouwbeleid en EU-begroting. Koen Verbruggen en Ruud Schers leggen uit. 
Interviewer: Raphie Hayat.


Huizenprijzen en de media

Heeft de manier waarop media berichten over de huizenmarkt effect op de prijzen van woningen? Volgens Jesse Groenewegen wel.
Interviewers: Raphie Hayat en Koen Verbruggen.