RaboResearch - Economisch Onderzoek

Blijf op de hoogte met de RaboResearch Economie podcasts

Blijf op de hoogte van de economische ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten met de RaboResearch Economie podcasts. Luisteren naar deze podcasts is een snelle en gemakkelijke manier om kennis te maken met het economisch onderzoek van de Rabobank.

De podcasts zijn ook te beluisteren via onder meer iTunesSpotify, LibSyn en binnenkort ook in de pas gelanceerde app RaboCasts.

 Beluister de podcasts hieronder.

De yieldcurve en de Amerikaanse economie
De Amerikaanse yieldcurve is momenteel heel vlak, omdat de korte rente niet veel lager is dan de lange rente. Philip Marey legt uit dat dit een voorteken kan zijn van een recessie in de VS. Interviewers: Hugo Erken en Raphie Hayat.

Meer spaargeld door betere spaargewoonten en zelfbeheersing
Uit ons onderzoek blijkt dat ruim een derde van de Nederlanders tussen de 20 en 45 jaar minder dan 3.000 euro spaargeld heeft. Carlijn Prins legt uit dat spaargeld belangrijk is voor de financiële weerbaarheid op korte termijn én voor langeretermijndoelen zoals de aanschaf van een huis of de studie van kinderen. Interviewers: Ester Barendregt en Menno Middeldorp.

Kwaliteit van managementpraktijken
Nederland scoort hoog, maar zeker niet top op de internationale ranglijst van managementpraktijken. Volgens Sjoerd Hardeman kan beter beleid bij overheid en bedrijven al helpen. Interviewers: Carlijn Prins en Nic Vrieselaar.

Nobelprijswinnaar Romer en de endogene groeitheorie
Nobelprijswinnaar Paul Romer ontvangt de prijs voor zijn bijdrage aan de endogene groeitheorie en dat is volgens Hugo Erken meer dan terecht. Want economen kunnen vandaag de dag nog steeds veel van hem leren. Interviewers: Carlijn Prins en Nic Vrieselaar.

Nobelprijswinnaar Nordhaus en de CO2-prijs
Nobelprijswinnaar William Nordhaus maakte het voor het eerst mogelijk om een prijskaartje aan klimaatschade te hangen. In deze podcast praat Karolina Ryszka u bij. Interviewers: Carlijn Prins en Raphie Hayat.

Het belang van het Europees Parlement
Het Europees Parlement is belangrijk binnen de Europese besluitvorming, bijvoorbeeld op het gebied van handel, landbouwbeleid en EU-begroting. Koen Verbruggen en Ruud Schers leggen uit. Interviewer: Raphie Hayat.

Huizenprijzen en de media
Heeft de manier waarop media berichten over de huizenmarkt effect op de prijzen van woningen? Volgens Jesse Groenewegen wel. Interviewers: Raphie Hayat en Koen Verbruggen.