RaboResearch - Economisch Onderzoek

Economisch Kwartaalbericht - 19 maart 2019

De economische groei in ons land valt dit en volgend jaar terug naar 1,6 procent. Dit blijft boven het gemiddelde van de eurozone. We moeten het vooral hebben van de binnenlandse vraag, want de export heeft last van de lagere wereldhandel. Een onverhoopte harde Brexit of escalatie van de huidige handelsspanningen kunnen deze ontwikkeling nog verergeren. De economie zal in 2019 en 2020 meer dan in de afgelopen jaren leunen op de overheidsbestedingen. 

Dat en meer staat in ons nieuwe Economisch Kwartaalbericht.
Lees de diverse hoofdstukken hieronder.

Blik op de wereld: is het glas halfvol of halfleeg?
De groei van de wereldeconomie zal de komende jaren naar onze verwachting verder afnemen. Op basis van indicaties op financiële markten en zwakte op de Amerikaanse huizenmarkt verwachten we een recessie in de Verenigde Staten in de loop van 2020.

Economische groei Nederland leunt zwaarder op overheidsbestedingen
De groei van de Nederlandse economie vertraagt tot 1,6 procent in 2019 en 2020. Netto export valt terug door lagere wereldhandel. Ook consumptie van huishoudens en private investeringen dragen minder bij aan de groei.

Rente en valuta: zo plat als een pannenkoek
De ECB heeft de plannen om tegen het eind van de zomer de rente te verhogen laten varen. Dit betekent dat de geldmarktrentes nog langer negatief blijven. Wij verwachten zelfs de komende twee jaar geen renteverhoging meer: zo plat als een pannenkoek dus! 

Eurozone: waar is de vraag gebleven?
We verwachten dat de economie in de eurozone in 2019 met 1,3 procent groeit en in 2020 met 1,5 procent. De groei zal worden gedreven door de binnenlandse bestedingen. De belangrijkste risico’s blijven de Brexit en een verdere escalatie van de handelsspanningen tussen de VS en de EU.

Economische kerngegevens
De meest recente economische voorspellingen voor de Nederlandse en internationale economie en de financiële markten.

Infographic
infographic

(volledige infographic)

Video

Menno Middeldorp en Ester Barendregt geven een toelichting bij de economische vooruitzichten voor Nederland en de wereld, zoals beschreven in het Economisch Kwartaalbericht.