RaboResearch - Economisch Onderzoek

Economisch Kwartaalbericht - 11 december 2019

Na enkele jaren van hoge groei zal de Nederlandse economie de komende twee jaar naar verwachting aanmerkelijk minder hard groeien. De export krijgt last van de mondiale groeivertraging en een naderende milde recessie in de VS. Ook de stikstofproblematiek drukt een stempel op de Nederlandse economie: zowel de publieke als de private investeringen lijden hieronder. Wel zorgen hogere lonen, meer baanzekerheid en lastenverlichting ervoor dat huishoudens meer consumeren. 

Dat en meer staat in ons nieuwe Economisch Kwartaalbericht.
Lees de diverse hoofdstukken hieronder.

Blik op de wereld: recessie in de VS is tijdelijk, maar trage groei in Duitsland is structureel
Wij verwachten dat de wereldeconomie in 2020 en 2021 de laagste groei zal zien sinds de financiële crisis. Dit komt vooral doordat de wereldeconomie tegen haar capaciteitsgrenzen aanloopt en de industriële activiteit en wereldhandel verder vertragen.

Nederland: economische risico’s nu ook van Hollandse bodem 
De groei zwakt naar verwachting verder af in 2020 en 2021. Een lastenverlichting en hogere lonen stuwen weliswaar de consumptie, maar de exportgroei wordt geremd door de mondiale groeivertraging terwijl investeringen lijden onder de stikstofcrisis. 

De twee gezichten van de eurozone
We verwachten dat de economie in de eurozone in 2020 met 1,0 procent en in 2021 met 0,8 procent groeit. De binnenlandse bestedingen stuwen de groei op, terwijl een lagere groei van de buitenlandse vraag de groei drukt. 

Rente en valuta: ongefundeerd optimisme
Het optimisme in de financiële markten is in onze ogen niet houdbaar en wij zien weer lagere rentes in de loop van 2020. Terwijl het Britse pond het meeste positieve nieuws wel heeft verwerkt, blijft de dollar voorlopig sterk. Fed renteverlagingen zullen uiteindelijk wel op de dollar gaan wegen.

Economische kerngegevens
De meest recente economische voorspellingen voor de Nederlandse en internationale economie en de financiële markten.

Infographic

(volledige infographic)

Video: Het Economisch Kwartaalbericht in vogelvlucht