RaboResearch - Economisch Onderzoek

8 juni 2020

Nederlandse economie wacht een beperkt herstel

De Nederlandse economie stevent af op een historische terugval. Zij krimpt dit jaar naar verwachting met bijna zes procent. Weliswaar verlichten de grote steunpakketten de pijn voor velen, maar zij kunnen een diepe recessie niet voorkomen. De schade in sommige sectoren is enorm en de werkloosheid stijgt hard, van 3 procent bij de start van dit jaar tot bijna 7 procent tegen het jaareinde. Het herstel vanaf de tweede helft van het jaar lijdt onder de verslechtering op de arbeidsmarkt en de sombere vooruitzichten voor de export. Daarbij is deze raming omgeven door onzekerheden: zowel slechtere als betere uitkomsten zijn denkbaar bij nieuwe medische, politieke en sociale ontwikkelingen.

Dat schrijven economen van de Rabobank in hun Economisch Kwartaalbericht.
Lees de diverse hoofdstukken hieronder.

Blik op de wereld: coronavirus zorgt voor diepste krimp sinds Grote Depressie
Een scherpe recessie van de wereldeconomie zal worden gevolgd door een relatief beperkt herstel, vanwege langdurige 'social distancing'. De politieke spanningen tussen de VS en China zijn weer opgelaaid, waardoor naar verwachting dit jaar de ‘Phase-1 deal’ zal sneuvelen.

In de coronacrisis wacht de Nederlandse economie een beperkt herstel
Door de coronacrisis krimpt de Nederlandse economie dit jaar met naar verwachting 5,7 procent. De verslechtering op de arbeidsmarkt en de sombere vooruitzichten voor de export zorgen voor een beperkt herstel.

Coronacrisis vergroot verschillen binnen de eurozone
De coronacrisis vergroot de economische verschillen binnen de eurozone. Zuidelijke staten hebben minder ruimte om het herstel te versnellen. Daarnaast zijn deze landen kwetsbaarder door de samenstelling van de economie. Voor 2020 ramen wij een bbp-krimp van 9,1%.

Rente en valuta: is er inflatie aan de horizon?
Na een uitermate turbulente periode zijn de markten door de centrale banken en overheden tot rust gemaand. Maar de zorgen over monetaire financiering nemen wel toe. Is er inflatie aan de horizon en krijgen we te maken met hogere rentes?

Lees ook de nieuwste prognoses over de Nederlandse sectoren, woningmarkt en de regio's.

Sectorprognoses: na diepe val lijkt de bodem voor veel sectoren bereikt
Veel sectoren zijn hard geraakt door de coronacrisis, maar de bodem lijkt bereikt. We verwachten dan ook een gedeeltelijk herstel voor de meeste sectoren.

Coronacrisis: minder woningverkopen en dalende huizenprijzen verwacht
Verlies van werk door de coronacrisis, of de angst ervoor, zal een groot effect hebben op de vraag naar koophuizen. We verwachten dat het aantal verkopen komende jaren lager zal uitvallen en dat huizenprijzen vanaf eind dit jaar enige tijd zullen dalen.

Regionale prognoses: krimp door corona verschilt per regio
De grote steden in het westen doorstaan de crisis waarschijnlijk beter dan veel regio’s aan de randen van het land. Zij hebben een gunstige economische structuur en zagen hun economische activiteit de afgelopen maanden minder hard dalen.

Infographic
Infographic Economisch Kwartaalbericht

(klik hier voor de pdf van de infographic)