RaboResearch - Economisch Onderzoek

Economisch Kwartaalbericht - 14 december 2018

De Nederlandse economie loopt tegen haar grenzen aan. Door een krappe arbeidsmarkt en onzekere vooruitzichten voor de export loopt de economische groei in 2019 en 2020 terug naar respectievelijk 1,9 en 1,7 procent. Wellicht de laatste kans om het dak te repareren terwijl de zon schijnt. Voor het kabinet is het een goed moment om belangrijke beleidsdossiers aan te pakken.

Dat en meer staat in ons nieuwe Economisch Kwartaalbericht.
Lees de diverse hoofdstukken hieronder.

Blik op de wereld: economische piek ligt achter ons
Wereldwijde groei neemt de komende jaren gematigd af, zowel in ontwikkelde als opkomende economieën. Aanhoudende risico’s zoals escalatie van de handelsoorlog of een chaotische Brexit zijn een blijvende zorg bij deze groeivertraging.

Economische groei Nederland zwakt komende jaren af
Door een krappe arbeidsmarkt loopt de economie tegen haar grenzen aan, terwijl de geïmporteerde onzekerheid de bedrijfsinvesteringen belemmert. Wellicht is het de laatste kans voor beleidsmakers om het dak te repareren terwijl de zon schijnt.

Rente en valuta: in een guur klimaat moet je meer bewegen
De financiële markten zijn de laatste maanden bijzonder beweeglijk. Wij verwachten dat de rust op de markten niet meer zal terugkeren naar het niveau van 2017. Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, het politieke steekspel tussen Rome en Brussel en Brexit dragen ook negatief bij aan het sentiment.

Eurozone: één vertraging maakt nog geen crisis
Na een zwak derde kwartaal trekt de groei in de eurozone de komende kwartalen weer aan. Ondanks zorgen over Brexit, wereldwijde handelsspanningen en Italië staan we niet aan de vooravond van een nieuwe crisis. Wel remmen capaciteitsbeperkingen de groei.

Economische kerngegevens
De meest recente economische voorspellingen voor de Nederlandse en internationale economie en de financiële markten.

Infographic

Infographic
(volledige infographic)

Video

Menno Middeldorp en Ester Barendregt geven een toelichting bij de economische vooruitzichten voor Nederland en de wereld, zoals beschreven in het Economisch Kwartaalbericht.