RaboResearch - Economisch Onderzoek

Het Economisch Kwartaalbericht verscheen op 9 en 10 maart (zie onder). Sindsdien zijn naar aanleiding van de coronavirusontwikkelingen de volgende updates geschreven:

9 april 2020

20 maart 2020

Lees  de publicaties over hoe het coronavirus de economie in Nederland raakt en studies die ingaan op de impact van het coronavirus op de internationale omgeving.

Economisch Kwartaalbericht - 9 en 10 maart 2020

De uitbraak van Covid-19 trekt diepe sporen in de wereldhandel, waardoor de open Nederlandse economie flinke averij oploopt. Daarom voorzien we dat de economische groei in ons land dit jaar terugloopt tot 0,7 procent. In een risicoscenario van een pandemie met grote uitbraken in alle belangrijke economieën, inclusief Nederland, verwachten wij dat het bbp met 0,2 procent daalt. Ons land doet het in allebei de scenario’s beter dan andere landen door de relatief goede uitgangspositie van Nederlandse huishoudens, bedrijven en de overheid om economische schokken op te vangen.

We verwachten dat de wereldwijde economische groei uitkomt op 1,6 procent in 2020 en op 3,2 procent in 2021. Behalve China voelen opkomende markten op dit moment de meeste economische pijn. In een risicoscenario van een pandemie zouden de economische verliezen in 2020 grofweg kunnen verdubbelen. De economische crisis in het risicoscenario zou wereldwijd tot liquiditeitsproblemen bij bedrijven kunnen leiden, wat de financiële stabiliteit in gevaar zou brengen. Een robuuste beleidsreactie van centrale banken en regeringen zou dan moeten voorkomen dat een gezondheidscrisis ook een financiële crisis veroorzaakt.

Dat en meer staat in ons nieuwe Economisch Kwartaalbericht.
Lees de diverse hoofdstukken hieronder.

Blik op de wereld: coronavirus houdt wereldeconomie in zijn greep
Het coronavirus heeft een grote impact op de wereldeconomie. China zal als epicentrum van het virus veel minder hard groeien, maar ook andere landen waar het virus niet wijdverspreid is ondervinden last door onzekerheid bij consumenten en bedrijven.

Nederland: coronavirus halveert economische groei
De Nederlandse economie liet de afgelopen jaren fraaie cijfers optekenen. Maar door de ontwikkelingen rond het coronavirus valt de economische groei in ons land naar verwachting terug van 1,7 procent in 2019 tot 0,7 procent in 2020.

Coronavirus duwt economie van de eurozone in een recessie
We verwachten dat het coronavirus de economie van de eurozone in een recessie duwt en dat de economie in 2020 krimpt met 0,1 procent. Een slechter scenario kan niet worden uitgesloten. De vooruitzichten zijn het zwakst voor de Italiaanse en Duitse economie.

Rente en valuta: redders in nood?
De financiële markten zijn in de ban van het coronavirus. De rentes dalen hard en er wordt gerekend op een helpende hand van de centrale banken. Ook de dollar heeft veel terrein prijs moeten geven, maar zal dit waarschijnlijk weer terugwinnen.

Infographic

(volledige infographic)